stoineff

Току-що Гърция подписа предсмъртното си писмо на самоубиец


"Току-що Гърция подписа предсмъртното си писмо на самоубиец", 

коментира Мужтаба Рахман от консултанската група "Юрейша". "Единствено французите ще искат да спасят нещо от този вот, но едва ли ще спечелят дебата в еврогрупата", цитира в петък думите му Питър Шпигел от "Файненшъл таймс".


  1.  Искам преговорите да се подновят веднага.
  2.  Искам на масата да има предложение за опрощаване на дълг. 
  3.  Ще се консултирам с всички лидери на опозицията.


Това са най-важните заявки на премиера на Гърция Алексис Ципрас в първото му телевизионно обръщение в неделя, след убедителната победа на референдума със съдбоносни последици за бъдещето на Гърция, на който 61.5% казаха "не" на плана на кредиторите на страната.

Ципрас заяви, че в понеделник ще се срещне при президента Прокопис Павлопулос с лидерите на опозиционните партии, "за да чуе тяхното мнение". Спекулира се, че може да предложи включване на опозиционни експерти в преговорния екип. "Преговорите между Атина и кредиторите ѝ ще започнат утре. Готови сме да преговаряме по плана за реформи и бързото възстановяването на нормалната работа на банковата ни система. На масата за преговори ще сложим и искането да има преструктуриране на гръцкият дълг", каза той.

Ципрас декларира, че вотът на референдума не означава, че Гърция поема към напускане на еврозоната. "Гръцкият народ не е отговарял на въпрос за Европа, този въпрос трябва окончателно да изчезне от масата за преговори. Разбирам, че избирателите ми дадоха мандат не срещу Европа, а мандат за намиране на устойчиво решение", заяви той.

Очаква се и среща на правителството с ръководството на централната банка и на водещите търговски банки в Гърция за обсъждане на ситуацията с ликвидността на банковата система, останала с много малко пари в брой.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази спешното финансиране за гръцките банки на досегашното ниво, казват източници на "Ройтерс" запознати с темата. Това оставя на гърците малко време, преди да изчерпят вече одобрените 89 милиарда евро и гарантира, че банките остават затворени най-малкото през следващите дни. Решението не е окончателно и ще бъде предмет на разговори в понеделник.

Анализатори очакват централната банка в Атина да поиска от ЕЦБ повече аварийна ликвидност, както и че това искане ще бъде отхвърлено.

В понеделник сутринта ще има конферентен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, управителя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, съобщиха от кабинета на Юнкер.

Лидерите на 19-те държави от еврозоната се събират на извънредно заседание във вторник в Брюксел, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Срещата беше инициирана от канцлера на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, за да бъде обсъдено решението на Гърция.

Германия реагира остро на отказа на гърците от по-строги икономии. Вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че "Атина е разрушила всяка надежда за компромис със своите партньори от еврозоната" и че Ципрас "разруши последните мостове".

Във финансовите медии и социалните мрежи се обсъжда усилено, че шансовете за напускане на еврозоната от страна на Гърция след референдума са се увеличили от около 50-60% на 75-80%.


related

Свят 3207517352956218720

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item