stoineff

Каролев: Рецесията в Гърция е връщането на една пияна икономика към реалното и състояние.

Каролев: Рецесията в Гърция е връщането на една пияна икономика към реалното и състояние.


Рецесията в Гърция е връщането на един пиян народ и една пияна икономика към реалното им състояние. 

Това написа Владо Каролев във Фейсбук страницата си, коментирайки ситуацията в съседна Гърция. Ето и целия пост на икономиста:

Искам да напомня на моите колеги икономисти, които коментират днес Гърция по телевизиите, че БВП не е някаква свещена крава, от която всяко отстъпление е лошо. Това е просто относително точен измерител на размера на икономиката в конкретен момент/период, въз основа на няколко индикатори (потребление, инвестиции, внос, износ). Нищо повече.

Например, ако утре вземем държавен заем, платим 1 милиард лева, за да взривим целия исторически център на София и още 1 милиард лева, за да построим огромна пирамида от ламарина, това ще повиши нашия БВП. Но няма да допринесе с нищо за повишаване на реалното ни благосъстояние, даже напротив. Подобна е ситуацията в Гърция. Ако гръцката икономика без помпане със заеми и спасителни пакети и в пазарни условия може да произвежда устойчиво продукт, колкото чешката или унгарската, то не е краят на света за Гърция, ако тя се свие до това ниво. То просто ще е нормалното за нея ниво, ако се изчистят факторите, които са напомпвали формулата с държавен дълг през последните години.

Да, дългът към размер на икономиката ще е огромен.
Да, Гърция може дори да фалира частично по него (тя вече го направи, макар и към МВФ да е по-специален статута). Но поне ще е достигнала нормалното си положение и ще се развива устойчиво. Рецесията в Гърция е връщането на един пиян народ и една пияна икономика към реалното им състояние. Тя не е краят на света и не е нещо фатално, просто е естествен процес. Процес, който може да бъде забавен, отложен, но не и избегнат. Щом България го е изминала успешно през 1996-1997, защо Гърция да не може или да не трябва?

P.S. За да придобиете контекст, гръцкото БВП на глава от населението дори през 2014 е по-голямо от естонското, чешкото, словашкото и с 30% по-голямо от полското и унгарското. С цялото ми уважение към моите приятели гърци, не съм съвсем сигурен, че в реални условия те са 30% по-производителни от поляците или унгарците.

related

Свят 5788018040443605660

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item