stoineff

Що е то шайба и за какво служи?

Има болтове и винтове, които не се нуждаят от гайки, като например тези, използвани за дървен материал, в края на които се поставя пластмасов дюбел.

boltove-shaibi-gaiki

Гайката изисква метална резба, а различните видове гайки трябва да бъдат адаптирани към вида на резбата на болта. Стъпката на резбата е най-широко използваната метрична единица и се вписва в стандарта ISO. Има случаи, при които под главите на болтовете и над гайките се поставят допълнителни елементи, за да ги подсигурят.
Тези допълнителни елементи са различните видове шайби. Те представляват метален диск, с отвор в средата, а тяхната основна цял е да уплътнят и да предпазят главата на болта от износване. Съществуват най-различни видове шайби, като такива със спираловиден разрез, за по-добро напасване, или зъбни шайби, които са изработени от въглеродна стомана.
Във всички случаи, шайбата се поставя на болта, а не на гайката. Често се слага и на болтовете, които съединяват елементи от дърво, с което се гарантира, че главата на болта няма да се вреже в дървения материал.

Различни размери шайби, гайки и болтове
Трябва да познавате различните размери на шайбите, гайките и болтовете. По този начин можете да бъдете спокойни, че те ще бъдат от един размер и безпроблемно ще можете да ги използвате.
Всеки проект изисква различен вид закрепване, от което зависи дебелината на болта и съответните гайки и шайби.
Гайката се определя от диаметъра и стъпката на резбата, съответстваща на болта, на който тя се завива.
Например: гайка 10х150 означава, че гайката е монтирана на 10 мм болт в диаметър, а стъпка на резбата е 1.5 mm. За да може да се завият правилно, диаметрите на болта, гайката и стъпката на резбата трябва да съвпадат.
Можете да намерите два болта с еднакъв диаметър, но с различна стъпка на резбата, и въпреки, че изглеждат еднакви, колкото и да опитвате, гайката ще се завие на единия, но на другия няма да успеете.
Шайбите се поставят под главата на болтовете, или над гайките и позволяват лесно монтиране на елементите в случаите, когато отвора е по-голям от този на гайка и има опасност, закрепването да не е стабилно. В такива случаи се използват шайби с по-голяма периферия. Освен това, поставяйки шайбата над гайката се разпределя натиска, като така се предотвратява проникване на гайката в материала. Идентично е положението и с болтовете, където шайбите се поставят под главата им, за да се предпази един път самия болт и втори път материала, в който се завива.
В резултат на своя дългогодишен опит в търговията с различни видове шайби, ИТТ България ООД споделя, че най-разпространени и масово използвани в различни сфери са следните видове:
·        подложните шайби – те се поставят между болта и гайката, или между предмета и гайката, с което се гарантира, че повърхността на предмета няма да бъде наранена.
·        пружинни шайби – те са проектирани така, че да предотвратят прекаленото натягане, или развиване на болтовете, винтовете или гайки.
·        шайби за метална конструкция – обикновено се използват за осигуряване на паралелно носеща повърхности, когато се закрепват болтове към носещи греди.
·        назъбени шайби – използват се за фиксиране на позицията на болтове или винтове. На пазара се предлагат много различни видове назъбени шайби, които имат специфично предназначение.
·        шайби с широка периферия – използват се в случаите, при които е необходимо стабилно закрепване, но отвора на двата елемента, които трябва да бъдат скрепени, е по-широк от гайката или главата на болта.
На пазара съществуват и други видове шайби, които предпазват от развиване на болта, в следствие на вибрации или други външни фактори.

В случай, че имате нужда от висококачествени крепежни елементи, разгледайте богатия каталог с различни видове шайби, винтове, гайки и болтове на ITT.bg.

related

Технологии 4390669421089006240

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item