stoineff

Въпроси и отговори за слънчевите колектори, които често се задават


slanchevi-kolektori-vaprosi

    Въпроси и отговори за слънчевите колектори, които често се задават

           
Енергийното бъдеще на земята се крие в употребата на екологични източници на енергия каквито са вакуумните слънчеви колектори. Те са най-ефикасния начин за икономия на електрическа енергия, която е необходима за бита. Те са сравнително леки, устойчиви и се монтират бързо. Високото им технологично ниво гарантира усвояването от 96% от слънчевите лъчи и почти никаква значима загуба на предаваната енергия. Що се отнася до устройството им, те се състоят от двуслойно стъкло, в което има вакуум. Тръбите са направени от боросиликатно покритие, позволяващо максимален достъп на слънчевите лъчи. Точно за това този тип соларни колектори са и едни от най-широко използваните от клиентите.

Защо вакуумните слънчеви колектори са добро решение?

·         Те започват да функционират почти мигновено след тяхното монтиране.
·         Макар стабилната им конструкция, те са сравнително леки
·         Лесно се приспособяват към вече съществуваща водопроводна система
·         Отдават топлина, независимо от метеорологичните особености на времето
·         Гарантирано устойчиви и неподатливи на различни влияния на климата и природата

Специалистите от Емде Солар отговарят на въпроси, които клиентите често пъти задават:

Функционират ли нормално през зимата слънчевите колектори?

Слънчевите колектори функционират непрестанно, дори при облачно време. Но настъпва значителна разлика през зимния период най-вече, когато температурите паднат осезаемо. Тогава може да се наблюдава спад в температурата на водата с около десетина градуса, което се дълги на понижението и на температурата на водата в изградената вече водопроводна система. Няма да се учудите ако ви кажем, че слънчевите колектори са много по-ефективни в южната част на страната, където през зимата градусите са по-високи в сравнение със северна България.

Възможно ли е, когато температурата на въздуха падне по 0-та, вакуумните тръби да замръзнат?

Дадения район и неговите климатични особености има значение за вида слънчев колектор, който ще се поставя. В северните по-студено райони е препоръчително да се монтират слънчеви колектори с Heat Pipe тръби, тъй като в тях се налива антифриз, което предотвратява възможността от замръзване. Ако слънчевият ви колектор не е от този вид, то трябва да се допитате до специалист, който да го заземи. Това е важно правило, което включва и периодичното им изпразване от водата, която задържат, за да избегнете замръзване.

Има ли опасност градушката да повреди слънчевите панели?

Истината е, че колекторите са така устроени, че е предвидено да понесат дори над 25 мм градушка.

Възможно ли е монтирането на слънчеви колектори и на други места, освен на покрива?

За да се гарантира добър ефект от работата на колекторите, е най-добре да бъдат инсталирани на места, където ще бъдат огрявани възможно най-дълго време.

Живея в блок на 3 етаж от 8,  възможно ли е да бъде монтиран колектор?

Възможно е, но тъй като панелите ще бъдат поставени на покрива, разхода ви за вода ще бъде по-висок, а температурата на затоплената вода по-ниска, защото докато достигне до вашия етаж, тя ще започне да се охлажда. Ще се наложи предварително да изчакате да изтекат около 2 – 3 литра, за да получите желаната температура.


Винаги ли трябва ли слънчевите колектори да са насочени на Юг?

Това е важно, защото тяхната посока определя ефективността на този тип системи. Когато правилно монтираме слънчевите колектори на Юг, ние им позволяваме на системата да използва целия си капацитет. Ако това не е съвсем възможно, са позволени леки отклонения юг – югоизток, но в никакъв случай не бива да се притеснявате, защото не нарушавате съществено неговото действие.




related

Технологии 7053941138620564820

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item