stoineff

Говорещите само един език с по - адекватна оценка за себе си


Ползите от многоезичието са добре известни, но ново проучване предполага, че е възможно хората, които говорят само един език да имат по-добра преценка, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус. Екип от Кеймбриджския университет и Университета Англия Ръскин са установили, че моноезичните хора са значително по-точни в преценката за собствените си способности в сравнение с хората, които говорят два езика. Изследователите посочват, че откритието е било изненада, тъй като двуезичните хора често се справят по-добре с умствени тестове от говорещите един език.

Според учените откритието е важно за специалистите от кадровите отдели, които може погрешно да смятат, че кандидатите за работа, владеещи повече от един език превъзхождат останалите.

Предишни изследвания доказват, че научаването на втори език може да помогне за изграждане на познавателен резерв, който служи като защита срещу деменция. В същото време се смята, че владеещите няколко езика са по-толерантни и по-съпричастни. За пръв път тази умствена способност се поставя под въпрос.
“Никой досега не е изследвал ефекта на владеенето на втори език върху взимането на решения. Сега провеждаме ново проучване, за да разберем защо има такава разлика между двуезичните и моноезичните хора и за да идентифицираме разликите в мозъчните структури,” казва д-р Роберто Филипи.
Предвид увеличаващият се брой на билингвизма в света резултатите от изследването имат практическо значение за редица сфери на живота. Много учени смятат обаче, че ползите от владеенето на втори език са далеч по-големи от недостатъците.

related

новини 7537610382802814973

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item