stoineff

Турската икономика се срива под натиска на руските санкции

Турция счупи петгодишен рекорд по брой невърнати кредити. В бъдеще ситуацията в страната само ще се влошава, прогнозират анализаторите.
Турската икономика се пръска по шевовете на фона на руските санкции и оттока на руски туристи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Агенцията за банков контрол и надзор на Турция.
Турция безредици

Особено тежка е ситуацията в банковата сфера – броят на лошите кредити е достигнал 3.18%. Само за първите два месеца на 2016 година обемът на просрочените кредити в Турция е нараснал с 514 милиона долара, което е увеличение от 60% спрямо същия период на миналата година.

Негативно върху турската икономика влияят също девалвацията на националната валута и политическата нестабилност в страната.

След като турската страна свали руския бомбардировач Су-24 в Сирия, Москва наложи икономически санкции по отношение на Анкара. В частност, бе наложена забрана за внос на някои видове турски плодове и зеленчуци, замразени птичи меса и сол. Сериозни загуби понесе и останалият без руски летовници и туристически отрасъл.

На фона на влошаваща се икономическа обстановка безредиците в Истанбул бяха потушени с безкомпромисна сила.

Полицейските части за борба с безредиците в Истанбул отново атакуваха събралите се няколко стотин демонстранти пред редакцията на опозиционния в. "Заман", който преди ден бе поставен от съда под контрола на държавата.

Акцията на властите срещу протестиращите започна още късно в петък и се разви през нощта, като срещу хората бяха използвани сълзотворен газ, водни оръдия и стоп патрони.

В събота пред сградата на превзетия от полицията вестник бе организиран нов протест, в който се включиха около 500 души. Те отново бяха атакувани от униформените с огромни количества сълзотворен газ, вода и пластмасови куршуми, съобщи фотограф на АФП.

Демонстрантите протестират срещу решението на турския съд да постави изданието под държавен контрол. Работещите в най-високотиражния опозиционен вестник в страната се опасяват, че предстои той да бъде затворен.


Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. "Заман" е силно опозиционно издание и често пъти критикува политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Тези събития провокираха официалната реакция на САЩ, които изразиха безпокойството си, че в последно време в Турция бяха затворени няколко големи опозиционни медии.

"Разтревожени сме от това. Ние призоваваме турското правителство да съблюдава международните норми, а също така и собствената си конституция", каза прес-секретарят на американския Държавен департамент Джон Кирби по време на брифинг.

Миналия вторник в Турция бяха закрити частните телевизионни канали "Каналтюрк" и "Бугюн ТВ", вестниците "Бугюн" и "Милет", а също така и радиостанцията "Каналтюрк". Преди това те също бяха поставени под държавен контрол. В своето официално заявление попечителите обявиха като причина за закриването на медиите ниски финансови резултат

related

Свят 3212267981746699331

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item