stoineff

Какво представлява обектива на камерата?

обектив на CCTV camera

Обективът е част от камерата и служи за контролиране на това колко светлина да се допуска до лещите. Ако обектива е отворен повече, то ще бъде допусната повече светлина, а ако е по-малко отворен, то логично ще бъде допусната по-малко светлина. Светлината, която обектива допуска попада в сензора на изображението и така се записва като електрически импулс, при създаването на видео.

Когато става дума за IP видеонаблюдение, има няколко различни режима на обектива, които могат да се използват: фиксиран, ръчно настроен, автоматично настроен и „програмен P режим” (който наподобява автоматичния режим).

Как работят обективите на камерите?


Те работят, ограничавайки количеството светлина, която попада в сензора на изображението. Колкото повече светлина, толкова по-голям е шанса да се размие картината – и обратно: по-малко светлина, може да заснеме всичко твърде тъмно и да направи невъзможно виждането на предмети или хора в тъмнината. Ето защо е добре камерата ви да разполага с подходящ обектив. Всеки един от четирите вида режим работи по малко по-различен начин, така че може да изберете най-подходящия режим за ситуацията.

Фиксиран обектив


При фиксираният обектив, отворът, който позволява на светлината да попадне в камерата, не може да бъде регулиран. Този вид режим е идеален за видео наблюдение в офис или училищни сгради, с много осветителни тела.

Ръчно настроен


С него може просто да настроите дали да постъпва повече или по-малко светлина, с помощта на физическа настройка на обектива – настройването обикновено завършва при инсталацията, когато имате лесен достъп до камерата.

Автоматично настроен


Автоматичната настройка на обективите позволява автоматично регулиране на обектива за смяна на светлината през деня. Има два вида автоматични обективи, DC обективи (контролът за „моторчето” е в камерата) и видео обективи (контрола е в лещите).

Автоматичните обективи използват по-напреднала технология, отколкото фиксираните или ръчно настроените, поради което камерите с автоматичен обектив често са по-скъпи, но и по-подходящи за записването на външни места, където смяната между слънчевата и нощната светлина може да бъде автоматично настроена.


Програмен режим (P обектив)


“P” в P обектива означава „прецизен”, защото обектива има възможността, както автоматично да настройва (като при автоматичния обектив), така и да се контролира с помощта на специален софтуер, чрез който да се създаде видео с подобрена яснота и дълбочина на картината.

Приближаването на обектива възможно най-близо е ограничено, предпазвайки видеото от размазване, например когато автоматичния обектив заснеме неправилно по-ярки светлини.

Камерите с P обектив са също и по-скъпи, отколкото моделите с фиксиран обектив или такъв с ръчна настройка, но този тип камери са чудесен избор за правене на видео записи на места, където има постоянно светлина, която и се променя бързо.

Как може да са ви от полза различните опции на обективите?


С четири различни вида обективи, измежду които имате избор, може да изберете IP камерата, отговаряща най-добре на вашите нужди.

Имате ли нужда от направа на видео записи в офис сграда и то само в работно време?

Фиксираната или ръчна настройка на обектива ще работи добре с постоянните светлини в офиса, защото няма да има нужда от настройване и приспособяване към смяна нивата на светлина.

Записването на открито или денонощно, когато камерата има нужда от настройване спрямо дневната и нощна светлина – например паркинг, гараж или строителна площадка? Автоматичният или P обектив са най-доброто решение, на което може да заложите, защото те са създадени специално, за да работят с постоянно сменящи се нива на светлината.


Ако имате нужда от консултация за избора на камери и системи за видеонаблюдение, можете да разгледате сайта на SSTS сервиз, където ще намерите подробна и интересно поднесена информация.

related

Технологии 5810406135963751539

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item