stoineff

НАЙ-АКТИВНИТЕ УЧАСТНИЦИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ДНЕС

nagrajdavane

На официална церемония, проведена днес, бяха отличени най-активните участници в България, включили се в Европейския ден на спорта в училище. Инициативата се проведе за втора поредна година у нас на 30.09.2016 и привлече над 320 учебни заведения от над 180 населени места в цялата страна. Бяха организирани множество различни събития с участието на над 55 000 ученици и близо 6 000 преподаватели и родители. Тези резултати нареждат България на второ място в Европа, след създателите на инициативата – Унгарската федерация по училищен спорт, които организират събитието вече 10 години.
Европейски ден на спорта в училище е ежегодно събитие, част от кампанията NowWeMOVE и Европейската седмица на спорта, което в България се координира от сдружение БГ Бъди активен. Европейският ден на спорта в училище цели да обедини учебните заведения в цяла Европа, за да промотира физическата активност сред учениците и да ги направи по-активни. Събитието е насочено основно към деца и младежи в училищна възраст като основна група за представяне на здравословни политики. Европейският ден на спорта в училище не е просто спортен ден, който кара децата да се раздвижат в този един ден от годината. Инициативата цели да допринесе за изграждането на общност и социално включване чрез спорт.
„Определянето на най-активните училища в България беше едно сериозно предизвикателство пред екипа на БГ Бъди активен тази година, защото 50 от учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, покриват максимално критериите за активно училище, поставени от нашия екип”, сподели Биляна Милева, мениджър Проекти, БГ Бъди активен. „Организираните събития в цяла България се отличават с голямо разнообразие, включване на традиционни и иновативни физически активности, широко отразяване в социалните медии и ангажиране на родителската общност в подкрепа на физическата активност сред подрастващите”, допълни тя.
След сериозно проучване организаторите от БГ Бъди активен отличиха следните учебни заведения:
Най-активно училище в България
НУ Цани Гинчев, Лясковец – учебното заведение е организирало събитие “Из Лясковец с велосипед“, което освен комбинация от различни физически активности – обиколка на града с велосипед със състезателен характер, лекоатлетически крос, състезателни игри с и без велосипед, е включило и беседа за безопасно колоездене в градска среда на тема „Как да управляваме велосипед и да се грижим за природата”. Организаторите от училището са привлекли за свои партньори в събитието представители на местната власт и представители от РУ на МВР, гр. Горна Оряховица. Учебното заведение се включва активно в организираните от БГ Бъди активен инициативи по време на цялата кампания Now We Move, в това число Move Week /май 2016/, Европейски фитнес ден – 15 септември, Спортен празник в училището и други.
Училища подгласници /учебните заведения са излъчени от 3 категории училища: с до 250 ученици, до 500, над 500 ученици/.
ОУ Св. Паисий Хилендарски, Езерчеучебното заведение е организирало училищна инициатива под мотото “120+ минути забавление чрез спорт”, в която са участвали над 97% от учениците, включително и децата със специални образователни потребности. Организираните 11 различни активности са дали възможност на участващите деца да се забавляват, включвайки се в различни спортни инициативи за различни възрасти – тенис на маса, шах, подскоци на един крак, дърпане на въже, волейбол, бягане за издръжливост по класове, щафетни игри, скачане на въже с препятствия, лицеви опори, въртене на обръч, хвърляне на малка плътна топка. Събитието е популяризирано в социалните медии.
СУ Христо Смирненски, Кочан– учебното заведение е организирало спортен празник за всички ученици и преподавателския състав с продължителност над 5 часа. Инициативата е започнала със сутрешна гимнастика и е продължила с включването на народни танци, фитнес занимания, лекоатлетически крос по улиците на селото с дължина 2016 метра, състезание за велосипедисти, ,,Бързи, смели, сръчни” за най-малките и занимание на шведска стена. В следобедните часове е проведен и туристически поход с участието на всички 290 ученика на училището, заедно с учителите и възпитателите. Събитието е популяризирано в социалните и местни он-лайн медии.
СУ Васил Левски, КарловоВ двете учебни сгради на училището, за среден и горен курс, са организирани различни активности в продължение на над 4 часа с участието на 945 ученици и 116 учители, и родители. За горен курс  са проведени аеробика за събуждане; зумба и народни танци в голямото междучасие; разходка и военно–приложна тренировка в поделението в гр. Карлово; лекоатлетически щафетни игри, демонстрация на дуатлон, волейбол по двойки и стрийтбол по двойки. За начален курс са организирани утринна физзарядка, народни танци в голямото междучасие, лекоатлетически щафетни игри, индивидуални надпревари и ориентиране в училищния двор. Събитието е популяризирано в социалните медии.
Специална награда се присъжда на училища, които за първи път се включват в начинанието, но заедно с изпълнение на заложените критерии за участие са привлекли и партньори в отбелязване на инициативата.:
СУ Св. св. Кирил и Методий, Брегово – организиране на 120 минути физическа активност с участието на всички ученици в учебното заведение. Като партньори на инициативата са привлекли БНР–Видин и Община Брегово. Проявата е започнала с изпълнения на духовия оркестър на училището и с приветствие на директора на Дирекция “Хуманитарни дейности” към Община Брегово Фидел Петров и представител на БНР-Вдин.
Същинският спортен празник е започнал с хоро пред читалището, след което учениците са се отдали на спортни занимания - футбол на малки врати, волейбол, щафетно бягане по маршрут, турнир по шахмат. За най-малките, от 1-ви до 4-ти клас, са организирани спортни състезания “Бързи, смели, сръчни”. След края на надпреварите са отличени отборите-победители. Призьорите получиха медали и спортни пособия. Събитието е популяризирано в социалните медии и БНР–Видин.
XI ОУ Христо Ботев, Благоевград – учебното заведение е организирало съвместно мероприятие на учениците от XI ОУ “Христо Ботев” с децата от ЦДГ №2 и ЦДГ №6 Благоевград – гимнастика за всички на фона на любими детски песни; танци; участие в сюжетни игри и индивидуално и групово преодоляване на препятствия. Спортният празник е продължил с щафетни игри поетапно проведени между паралелките от вторите, третите и четвъртите класове. Организирана е есенна разходка на четвъртокласниците до парк Бачиново (общо 7 км); обиколка около езерото и игри. Общата продължителност на инициативата надхвърля 5 часа, като в нея са участвали всички ученици от учебното заведение, деца от ЦДГ №2 и ЦДГ № 6, както 64 преподаватели и 21 родители.

ПГОТ Св. Иван Рилски, Перник – Специални гости на отбелязването на инициативата в учебното заведение са били областният управител д-р Александър Александров, зам. кметът на Община Перник Йордан Павлов, както и главният секретар на областната администрация Цветана Пиралкова. Спортните изяви на учениците са били в три дисциплини: футбол, волейбол и тенис на маса, в които са се включили пет отбора - хотелиери, готвачи, сервитьори, бармани и сладкари, облечени с новите униформи за всяка от изучаваните професии. Допълнително самодейна ученическа група е представила хип-хоп танци, а ученици от 11 клас са направили демонстрация на боксови умения. Част от празника е било и най-дългото хоро, на което са се хванали ученици и учители. В празника са участвали общо 85% от учениците в учебното заведение.

related

Спорт 6914998818194418440

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item