stoineff

Как можем да вземем кредит срещу складов запас

kredit-sreshtu-skladov-zapas

Кредите срещу складов запас са атрактивни, както за банките, така и за техните клиенти, тъй като дават възможност за производителите и преработвателите сами да определят времето, когато да продават зърното и това е обикновено когато цените са по-благоприятни за тях.

Кредите се предоставят на преносителите на складов запас – производители на зърно, търговци на зърно и много рядко на публични складове. Производителят на зърното прехвърля зърното, пшеницата или друг продукт от този сорт в публичен склад, който трябва да има придобит лиценз от министъра на земеделието и горите по установен публичен ред. Ако такъв склад няма подобен лиценз, то той се води за недействителен и няма да бъде приет от банката.

Въпросният склад издава регистър за внесеното зърно и благодарение на това ценно притежание може да се кандидатства за кредит. Складовата книга представлява документ, чрез който публичния склад декларира внесеното зърно и това го прави задължен да върне зърното на легитимирания държател на записа. Той може да се издаде на базата на договор за влог на зърното и други съпътстващи документи, които да удостоверяват направения влог на продукцията. Записът трябва да бъде издаден на база реално тегло.

Банковите кредити могат да се отпуснат до 75% от цената на зърното. Стойността на кредита се определя от цените на зърното, които зависят от Софийската стокова борса или обявени от САПИ.

Складовият запис се състои от две части: стоков и заложен запис. И двата записа трябва да бъдат преведени в полза на банката. Това става при подписването на договора между клиента и банката.

Миналата година нещата не стояха добре с производството на зърно, не само от климатични условия, но и от самата цена. Поради тази причина отпуснатите пари са били 3 милиона и 400 хиляди за цялата година. Повечето хора, които са прибегнали до заем са били купувачи на фураж.

related

Стоки и услуги 4964053946633093993

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item