stoineff

Кредит в левове, или кредит в евро

При теглене на кредит винаги стои един основен въпрос, а именно – в каква валута да бъде изтеглен, в лева или в евро?

На първо виждане няма особена разлика, заради определената с валутния борд фиксираност на лева с еврото.

Еврото в България е с фиксирана стойност 1.95583 лв. Това наред с нашето членство в ЕС е предпоставка за безпроблемен кредит в евро.

Освен това лева е фиксиран и няма опасност да се обезцени или да поскъпне и с това да облагодетелства или да ощети кредитополучателите. Прис всичко това остава просто въпроса кои условия за кредит са по-приемливи и изгодни и кой вид заем най-добре ще отговори на личните ви нужди.

Вазни за вас са не само лихвите и състоянието им, но и техните тенденции занапред, особено ако кредита е дългосрочен като ипотечния. Решението става по-трудно като знаем, че банките слагат еднакви лихви в кредити лева и евро, като с това целят стимулирането на теглене на заеми в лева, понеже те са по-малкия дял от общите кредити. За това си има логична причина – банките имат голям левов ресурс, който е относително скъп за тях и не работи добре.

Какво е важно да знаете при избора на валута?

От банката може да ви кажат, че заема в евро е малко по-скъп, заради разходи при обмяната, макар и таксата за това да не е много висока. Могат също да ви кажат, че в лева е по-изгодно, заради ниските лихви на еврото в ЕС и че евентуално ще се повишат в бъдеще. Историята обаче показва, чв лихвата на кредитите в лева и еврото са били равни и с положителен тръст.

Ползите към един кредит в лева в крайна сметка се оказват минимални. А ако се разпадне Еврозоната и еврото се обезцени? Или се откажем от валутния борд? Ако това стане, то твърде вероятна причина е да не влезем в еврозоната, заради това, че тя просто не съществува…


Източник: http://sofiacash.com/

related

новини бг 2555016941397969944

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item