stoineff

Жилищен кредит с фиксирана лихва – новата мода сред кредити

Домът е най-важното място за всеки човек. Там се чувстваме най-добре, защото сме заобиколени от най-близките ни хора – семейството. За съжаление не всеки може да си позволи голям, красив и уютен дом като по филмите, за който така бленуваме. За целта има решение наречено жилищен кредит.

Това са потребителски кредити, които са специално предназначени за закупуването на имот или жилище. Предлага се в дълъг срок за изплащане, тъй като сумата за един дом няма да е никак малка. Лихвата варира спрямо банката, която изберете.

Тенденциите през последните години са лихвите да бъдат с променящи се проценти. Тоест през целия договор лихвата варира и се променя спрямо определи фактори. Въпреки това съществува и друг вид лихва, наречена фиксира.

Жилищният кредит с фиксирана лихва все още съществува като избор. Всъщност през последните няколко месеца се забелязва значителен растеж на този вид кредит. Но на какво се дължи това?

Лихвите се определят спрямо пазарните индекси, които през последните месеци значително се покачват. Това е и основната причина, поради която жилищният кредит с фиксирана лихва се завръща отново сред потребителите.

Въпреки че към този момент лихвите се определят от пазарния индекс, това не беше така до 2014 година. След въведения закон клиентите получават по-голяма ясното върха образуването на таксата и разбират как се разпределят.

Благодарение на индексите може да проследим движението на парите в определен период от време. Как се движи валутата и каква и икономиката на държавата, което е ключово за банките и разбира се за парите на клиентите.

Засега ситуацията изглежда перфектна. Няма нищо по-добро от промяната на закона, докато не започне покачването на индекса. След като лихвите се образуват на базата на индекса, то при неговото покачване и самата лихва ще се повиши.

Не се предвиждат значителни промени, но въпреки това всеки, който е обвързан или тепърва ще се взима заем, трябва да следи движение на лихвите изключително внимателно. Предвиждането на една такава ситуация може да предотврати много грижи за бъдеще.

Към днешна дата лихвите по жилищните и ипотечните кредити са изключително ниски, но разбира се това няма да е винаги така. В даден момент те ще покачат, което е напълно нормално следствие на нещата. Това ни води и до основната причина, поради която все повече банки предлагат заеми с фиксирани лихви през целия период на кредита.

Това е успокоение за клиенти, тъй като независимо от промените на пазара, неговата лихва няма да се промени. Тя ще остане същата, както в началото на кредита. Дори фиксираната лихва да бъде по-висока от настоящата процентна лихва, погледнете на нещата в дългосрочен план. Ако има повишение на индексите, следователно и лихвата ще се покачи. Така ако съберете разплащателната сума за периода на връщане е напълно възможно тази сума да бъде по-голямо, отколкото при заема с фиксирана лихва.

Преди да се подведете и да избързате с взимането на кредита, обмислите добре нещата. Ако сметнете за необходимо се консултирайте с банково лице, което да ви даде насоки и да помогне с избора. Премислете, а след това действайте.


related

новини бг 8142039165654062960

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item