stoineff

Смартфоните са любимите технологии на българите през изминалата година

smartphone

С всяка изминала година смартфоните стават все по-важна част от нашето ежедневие. 

Носим ги навсякъде с нас, не изпускаме и ден, без да проверим мейла, Фейсбук или друга социална мрежа. Зависимостта ни към технологиите се изразява и чрез тяхното непрекъснато излизане на пазара. Колкото по-голямо търсене има, толкова повече мобилни устройства се произвеждат.

Не мислете, че това се отнася за глобалната картина. В България търсенето на смартфони е значително завишено. Именно това е причината, поради която ръста на финансиране за мобилна техника се е увеличил през изминалата година. Според статистика процента на най-търсени стоки, на изплащане се е повишил с 10%. А тези стоки са мобилните телефони, в частност смартфоните.

Въпреки повишението на процента, продължителността на връщане не се променя. Най-често българите предпочитат да взимат телефон на изплащане в срок от 12 месеца. Това от своя страна говори за завишени възможности да се внасят по-високи суми.

Резултатите от проучването са изяснени, след като е извадена статистика за над 330 хиляди стоки. Българските граждани са кандидатствали за разлини продукти на изплащане.

Определено можем да твърдим, че икономиката в България се стабилизира, тъй като данните от проучването показват интересни резултати. Все повече българи избират стоки на изплащане на по-висока цена, в сравнение с 2016 година. Това е показателно за състоянието на българския гражданин и стандарта на живот, който води. Възможността за закупуване на по-скъпа техника е сигурен признак, че положението на икономиката започна да се подобрява.

Проучването показва освен че цената е по-висока, производството също е на по-високо ниво. Като най-желаната техника на изплащане сред всички, включени в проучването, е смартфонът. Сравнение с миналогодишните резултати повечето българи избират двойно по-скъпи смартфони на изплащане.

Интересна тенденция сред молбите за техника на изплащане е, че за първи път смартфоните изпреварват телевизорите на изплащане. Досега българският потребител винаги е предпочитал да закупи телевизор, но необходимостта от мобилно устройства променя състоянието на пазара. Вече можем да твърдим, че смартфонът е най-използваното устройство от българите. Средната цена, която българинът плаща за своето мобилно устройство е между 1000 и 1300 лева, което най-вероятно е и причината, поради която кандидатстват за изплащане.



След като смартфоните изместиха телевизорите по продажби, то те се нареждат на второ място. Най-често избираният модел през 2017 година е на стойност от 800 до 850 лева. Тук отново имаме повишение в цените, защото в сравнение с 2016 година, средно цената на закупуваните телевизори е с около 250 лева по-малко. За тази сума се откриват телевизори със сравнително големи екрани и модерни параметри, които позволяват свързаност с интернет и други опции.

Разбира се, повишението на цените не се отнася само за смартфоните и телевизорите. Същото е положението и при останалите продукти на изплащане, предпочитани от българите. Такива са климатици, перални, спални, дивани, всички по-големи домашни потреби, които са непосилни за еднократно плащане.

Дали данните от проучването трябва да ни радват или обратното? Колкото по-скъпи уреди купуваме, толкова повече пари трябва да имаме. Това е логичният ход на нещата, но често се случва да взимаме скъпи уреди, без да разполагаме с наличния бюджет. Дали това е положението при повечето български граждани? Никой не може да каже със сигурност. Единственото, което остава е да се надяваме за ръст в бюджета на българското семейство и най-скоро време да видим трайно стабилизиране на икономиката.

related

Технологии 4274332877275964611

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item