stoineff

Как се засаждат овошки?

Преди да започне същинската част на засаждането на овошките се извършват някои специфични мероприятия. Тази публикация има за цел да представи всичко необходимо, за което стопаните на овощни градина е добре да се информират, във връзка със засаждането на плодните дръвчета.

Първо почвата се отделя на горен и долен слой, които се третират с изкуствени и естествени торове. След това коренчетата се освежават с ножица и се премахват болните, сухи и деформирани.

Следващата крачка е в подходящ съд или в яма в почвата да се направи смеска от добре разбъркана каша. Тя съставлява една част свеж говежди тор и три части глина, смесени с вода. Добре е да се доставят колчета, които да служат за подпора. Те се забиват в земята на 10-15 см. от стъблата на овошките.

Корените са слагат в глинената смес и се поставят в ямките, като се внимава да не се извиват или кръстосват. Между тях се разстила само по-рохкавата почва, която е предварително подбрана от горния почвен слой. С тази почва е добре да се запълнят всички дупки напълно с ръка.

След тази стъпка, пръстта се тъпче с крак неколкократно от окръжността на ямките към средата, за да се създаде по-устойчива плътност около всички корени. С разстелената около овошките почва се прави венец с форма на чаша, който да задържа водата от изкуственото и естествено напояването.

Без значение дали пръстта е влажна или не, овошките следва да се напояват с 40-50 л. Вода, за да се изтегли въздуха от кухините и почвата да обвие по-добре кореновите системи. След поливането, отгоре следва да се сложи прегорял оборски тор, шума, сено или фолио, за да се задържи влагата в почвата и да не се изпари.

Овошките се връзват не много здраво към колчетата с мека връзка, за да имат опора.

От голямо значение е културите да се засадят в почва, която е дълбока толкова, колкото е била почвата в разсадника, от който са доставени. Това значи, че разположението на засадяването следва да бъде 3-5 см. над терена.

При дълбоко присаждане овощката също ще прихване, но развитието й през първите 2-3 години ще бъде, докато се развие нова коренова система, която да допълни и развие свойствата на първата. Това време е критично най-вече при терен с тежка, гленеста и непроветрива пръст.

Когато се засаждат овощните дръвчета твърде плитко, се наблюдават някои непрепоръчителни резултати. В такива случаи корените се подават на неблагоприятното въздействие на суша и други подобни фактори, които могат да попречат на плътното закрепване на овошките в градината.

Хубаво е да се внимава да не се деформират пъпките на стъблата, които формират летораслите на овошките.

Овошките са най-добрият избор, който човек може да планира за своята градина, защото освен свежест и естетическа наслада, те дават плодове със страхотен, свеж вкус.

Източник: http://cybertropix.com/

related

новини бг 7319187248759313375

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item