stoineff

Прокуратурата с изявление: ИДИЛ е помагал на ученика от Пловдив да организира атент

Ислямска държава е вербувала ученика от Пловдив, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.


Детето е било обработвано от професионалист, с когото е общувал чрез социалните мрежи в Интернет. Получил е поканаза масов чат на ИДИЛ. Терористите са му изпратили клипове и са водили комуникация с него.

След това ученикът от Пловдив решил, че е важно да приеме исляма.

Гешев съобщи още, че детето е жертва, и че става дума за лична трагедия, която не е развита до мащабни размери. С момчето ще бъде работено в изолирана среда от специалисти, вероятно ще бъде настанен в психиатрично заведение.

В дома на младежа са претърсени 2 помещения, които е ползвал. То е от добро семейство с възможности. Там са намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, използвани при терористични актове в САЩ, Белгия, Сарафово.

В момента ученикът от Пловдив е вкъщи с родителите си. Отговорността за случая трябва да се поеме от семейството и училището, както и пловдивската Детска педагогическа стая. Семейството е оказало пълно съдействие на разследващите.

Иван Гешев помоли медиите да не се опитват да намерят детето и училището му, за да го пощадят.

Страховит е и методът, чрез който младежът смятал който младежът смятал да взриви огромната бомба самоделка. Планът бил той да се самовзриви като камикадзе на обществено място в последния учебен ден. Устройството е било изработено от самия него и е съдържало запалими вещества и осколки, като целта е била да бъдат нанесени възможно най-много поражения.

Според сведенията хората от Ислямска държава обучили момчето да направи самоделната бомба.

Сигналът подали близки на момчето от Пловдив и съобщили на службите. Тинейджърът е арестуван в четвъртък.



related

новини 600661544138265997

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item