stoineff

Предстои ли ледена епоха? Слънцето достига своя слънчев минимум

Снимки на НАСА показаха повърхността на Слънцето без никакви видими слънчеви петна, което показва, че то е достигнало фазата на слънчевия минимум в своя цикъл.

Слънчевият минимум е период на намалена активност на Слънцето и се случва на всеки 11 години.

През този период слънчевите петна и слънчевите изригвания са по-редки.

Повърхността на слънцето, която иначе е много бурна, придобива един спокоен, почти идиличен вид, но това спокойствие е изкуствено и може да доведе до магнитни бури, които да пречат на спътниците, да повлияят на въздушния трафик и дори да изключат електрическите мрежи.

Друга фаза от цикъла на Слънцето е слънчевият максимум – Слънцето непрекъснато има много петна, някои с големината на планетата Юпитер. Въпреки, че това не представлява опасност за нашата планета, то може да доведе до мощни магнитни бури, което да донесе рискове за астронавтите и сателитите извън атмосферата ни.


Сайтът „Space Weather” пише:

„Слънцето е без петна вече 16 последователни дни

– знак, че слънчевият минимум е започнал. Много хора смятат, че това е безинтересно явление, но не е така. Тази фаза от слънчевия цикъл носи допълнителни космически лъчи и дълготрайни дупки в слънчевата атмосфера“.


От НАСА предупреждават, че когато премине слънчевият минимум, се очаква слънчевата активност като големи изригвания, да са много по-чести през следващите няколко години.

Забавянето на активността на слънцето често причинява

временно охлаждане в атмосферата на Земята.

Когато слънцето навлиза в слънчев минимум между 1650 и 1710 г., НАСА казва, че Земята е изпаднала в „дълбоко замразяване“. В този период температурите в Северното полукълбо спадат драстично. Много малко петна са се появявали на слънчевата повърхност и общата яркост на Слънцето леко намалява.

Слънцето преминава от слънчев максимум в слънчев минимум на всеки 11 години.

По време на максимума, слънчевите петна и слънчевите изригвания се увеличават, което води до по-високи температури нагоре и надолу по планетата.
Когато слънцето стана свидетел на голям брой слънчеви петна през 2014 г., НАСА заяви, че минимумът ще удари от 2019 до 2020

related

наука 1875354493768729015

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item