stoineff

Как да изберем икона?




Иконостасът представлява мястото в дома, където разполагаме и подреждаме всичките си икони. То е физическото превъплъщение на вярата ни и мястото, където истински да открием душата си. Пред иконостаса всеки от семейството има възможността да се помоли, да се концентрира и да поиска „диалог” с Бог. Това може да бъде нашето сакрално място и пристан на надеждите ни. Православният канон гласи, че той трябва да бъде поставен на източна стена, която да бъде осветена и да се вижда добре. Следвайки канона, поставяме в центъра иконата на Исус Христос, а до него тази на Божията майка и спасителя, над тях двете принципно се слага Разпятието, а по аналогичен начин с църквата се подреждат и ликовете на останалите светии, като тук може да се вкара естетически усет и лично предпочитание.


За да стане още по-красив иконостаса е допустимо самите икони да бъдат украсявани, това става като те се окичват с естествени или изкуствени цветя. Цветята могат да бъдат от всякакъв род, като на специални празници едни са за предпочитане пред други. Например в деня на Света Троица се поставят брезови клончета, а на Цветница се кичат клонки от върба. Друг начин да украсиш икона е като поставиш върху или пред нея кърпа с бродерия. Тази идея е насочена към почитането на Исус Христос, тъй като се смята, че за първи път неговият лик е бил избродиран върху плат. В Евангелието се говори, че Синът Божи измил лицето си и го избърсал в кърпа, като върху нея се отпечатал ликът му. По това време едеският цар Авгар бил тежко болен от проказа и когато получил тази кърпа веднага оздравял. След това самият той, заедно с целия си народ, приели християнската вяра.

Друг символ свързан с вярата, освен иконите, е кръстът. В жилището на семействата се поставят кръстове, като принципно те са над вратата. Преди да окачим икона или кръст в дома ни е хубаво да ги осветим в църквата, да ги напръскаме със светена вода.

related

Стоки и услуги 4664171185880628346

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item