stoineff

Кои са най-скъпите съставки в парфюмерийната индустрия?

Създаването на парфюми е дейност, позната на човечеството от хилядолетия насам. Първоначално хората използвали различни билки и цветя за направата на уханната течност. С годините както процесът на направата на парфюми, така и съставките, които се влагат в тях се променят и усъвършенстват.

 


Днес ще откриете аромати, които се предлагат на доста висока цена в сравнение със стандартните аромати, които ще откриете в близкия козметичен магазин. Причината за това не е само брандът, който ги произвежда, но и уникалните и скъпоструващи съставки, които се влагат в производството им. Вижте кои са едни от най-скъпите съставки в парфюмерийната индустрия и защо цената им е толкова висока?

Уд - тайната на арабските парфюми

Уд е една от най-популярните и скъпоструващи съставки, която ще откриете в редица известни арабски парфюми. Именно тя придава този наситен и силен смолист аромат, който е така характерен за ориенталските ухания.

Парфюмите, които съдържат тази съставка обикновено имат висока цена. Причината затова е, че и уд всъщност е доста скъпоструваща съставка. Според експертите цената и може да достигне над 300 хиляди долара за литър от благоуханната течност. Интересното в случая не е цената, а какво всъщност представлява това вещество. То се извлича единствено от специален вид вечнозелени дървета, известни с името аграр. Те се отглеждат единствено в Азия, като най-големият производител е Индия. Но от всяко дърво уд не става. Оказва се, че характерният аромат може да се добие само от смолата на дървета аграр, които са заразени с плесен. Не звучи никак приятно, но гарантираме ви, че ухае страхотно.

Амбра - сладко ухание от океана

Това е един от любимите аромати на изтъкнатите парфюмни носове, затова и често ще го откриете в състава на на популярните парфюми. Твърди се, че ако веднъж подушите това ухание, никога не може да го забравите. Може би точно на това се дължи високата стойност, която амбрата има. А отчасти и от начина и на придобиване.

Амбрата е вещество, което се произвежда от храносмилателната система на кашалотите (вид морски бозайници). Това се случва, когато те погълнат някакъв остър предмет. Лепкавата течност предпазва вътрешностите им от нараняване. Когато я изхвърлят, в досега със солената вода, тя се втвърдява и изглежда подобно на камък. Освен заради нежния и лек аромат, амбрата е толкова популярна и заради издръжливостта и дълготрайността на уханието, което винаги е било основен стремеж в парфюмерийния бранш.

Българско розово масло

Приблизително 70% от розовото масло, което се влага в парфюмерията, е произведено в България. По нашите географски ширини цъфтят благоуханните маслодайни рози, които пленяват целия свят с аромата си. Вероятно знаете, че са нужни тонове розови цветчета, за да се произведе литър розово масло. Освен това, розите се берат внимателно и на ръка. Всичко това допълнително спомага за високата цена на розовото масло, но ценителите на флоралните ухание определено биха потвърдили, че високата цена на тези парфюми е оправдана от качеството и аромата им.

Масло от ирис - по-скъпо от злато

Ирисът е изключително красиво растение, което може да откриете и в нашите географски ширини. Неговите корени и луковици, оказва се, наистина са по-ценни от златото. Тази съставка е сред най-скъпите в парфюмерията. Причината за това не се дължи на факта, че растението е рядко. Напротив, може би дори вие имате такова в двора си. Но за да се създаде масло от корените на ириса, процесът на обработка е трудоемък и отнема години. За да се произведе един литър от ценното масло са необходими няколко тона  корени, чието изсушаване отнема между 3-7 години. Колко по-стари, толкова по-качествен е крайният продукт.

Източник: https://fragrances.bg/

 

 

 


related

новини 7821901040942248238

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item