stoineff

Как да подредим приборите за хранене на масата?

Изградените норми за подредба на масата, поведението ни и начините на сервиране, най-общо наричаме етикет при хранене. Това са набор от прости правила, които познавайки да покажем благоприличие и изисканост. Ето какво е добре да знаем:

Определете повода

При официални събития без значение дали говорим за обяд или вечеря, правилото е да се използва бяла покривка. Ако сте експериментатори и искате да внесете свежест на масата, може да заложите на нежен нюанс, в съчетание със салфетките и декорацията на масата. Пример за богатите възможности и разнообразие в тази насока най-често можем да видим при различни тематични сватбени тържества. Ако събитието е неформално, имате свобода на действие и неизчерпаеми вариации.

Прибори

Сервиз

Най – отдолу поставeте голямата чиния за основното ястие. В нея последователно се слагат сервизна чиния и купа за супа, спазвайки правилото за отдалеченост от 5 см  от ръба на масата. Чиния за масло и хляб стои над вилиците, а чинията за салата се поставя вляво от чинията за хляб и вилиците. Мястото на чашата за вода е над чинията за оновно ястие, а това на чашите за бяло, червено вино и аперетив над върха на ножовете.      

Прибори за хранене

В зависимост от броя ястия предвидени в менюто се определя и начинът на подреждане на приборите за хранене. Отдясно на чиниите се подреждат последователно, започвайки отвън навътре, малък нож за предястие, лъжицата за супа /при липса на супа в менюто може да се ползва и за сосове/, голям нож за основно ястие с острието навътре. По същия начин от лявата страна поставене съответно малка вилица за предястие и вилица за основно ястие. Десертните вилица и лъжица стоят над чиниите. Дръжката на десертната лъжица е важно да сочи надясно, като е поставена над виличката. Съответно дръжката на виличката сочи в обратната посока – наляво.

Внимание към всеки детайл

Ако искате да покажете изискан вкус и внимание към гостите, иползвайте комплект сребърни прибори за хранене. При сервиране използвайте табла и винаги предлагайте още вода на гостите. Започвайте поднасянето на храната и напитките винаги от най-възрастните към най-младите. Първо се обърнете към дамите, а след това към мъжете. Сервирането трябва да става от лявата страна, а поднасянето на напитки, супи и порции от дясната страна. При важна официална вечеря, отделете време ден по-рано и потренирайте, за да се чувствате уверени и спокойни в себе си. Така ще избегнете притеснението и с усмивка и лекота ще впечатлите любимите си хора и партньори.

 

 

related

новини 3249130699493494669

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item