stoineff

Как да се храните правилно - препоръки на диетолога

 Диетолозите не само препоръчват, но силно настояват да следваме някои прости правила за хранене, ако наистина искаме да бъдем здрави и активни. Поради факта, че правилата са наистина простички, много хора ги пренебрегват, като това е голяма грешка. Нека да ги видим и тях.

Водата е важна, затова се уверете, че приемате достатъчно количество: 30 ml на 1 kg телесно тегло, но не по-малко от 1,5 литра на ден.

Трябва да хапвате по-малко, но по-често. Диетолозите съветват да консумирате такова количеството храна, което се събира в обикновена чаша. По този начин не разтягате стомаха си и не побеждавате глада.

Съотношението между протеини, мазнини, въглехидрати трябва да е следното - 40-50% въглехидрати, 20-30% протеини, 15-20% мазнини.

Кажете НЕ на бързо хранене

Основната задача на такива хранителни вериги е бързо да нахранят клиента. Ето защо производителите използват най-тлъстите компоненти и освен това ястията бъкат от подобрители на вкуса.

Дъвчете достатъчно дълго

Доброто сдъвкване на храната не само осигурява по-доброто й усвояване, но и облекчава работата на стомаха. Освен това, всички знаем, че бавното хранене засища по-бързо.

Увеличете консумацията на фибри и витамини

Плодовете и зеленчуците са наши приятели. Препоръчително е да ги консумирате 400-500 грама на ден. Те са богати на минерали, фибри и витамини , а и трите групи вещества имат ключова роля при здравословното хранене.

Не преяждайте, особено преди лягане.

Оптималното време за последното хранене е 3 часа преди лягане. Дайте предпочитание на по-леките и здравословни храни.

Използвайте мед вместо захар

Медът е продукт, който много бързо се усвоява от организма. Изключително е полезен, защото в него се съдържа истински букет от витамини и други полезни вещества. Но все пак не забравяйте, че той съдържа прости захари, които евентуално могат да подхранват раковите клетки. Затова не прекалявайте с консумацията му.

Наблегнете на ферментирали храни, те са полезни за храносмилането - кисело зеле и туршии, кефир, комбуча.

Източник: Всички Рецептиrelated

новини 8611292284398769699

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item