stoineff

Диета помага на пушачи да откажат цигарите

Основната цел на диетата е да нормализира метаболизма и максимално да прочисти организма от всякакви отрови и токсини, които биха могли да се образуват в продължение на дълъг период от пушене.


Цигарите (или по-точно никотинът, тежките метали и вредният катран) имат вредно въздействие върху всички тъкани и органи, но особено мозъкът и цялата нервна система, кръвоносните съдове, сърцето, белите дробове и черния дроб страдат от тях.

Тежките метали са склонни да се натрупват (натрупват) в тялото, имат токсичен и канцерогенен ефект върху клетките и тъканите. Опасните вещества могат да предизвикат каскада от реакции с образуването на свободни радикали, които увреждат клетъчните мембрани. Тези нестабилни съединения нарушават целостта на клетката и нараняват нейната структура.

В тялото се натрупват и смолисти вещества, главно в белите дробове, но някои от тях могат да се появят и в други органи. Черният дроб страда много от често пушене, защото именно тя е отговорна за неутрализирането на всички опасни и токсични вещества, които попадат в тялото. Работейки с постоянно натоварване (което се увеличава с броя на изпушените цигари на ден), черният дроб става шлаков, жлъчката може да стане плътна и лошо отстранена от жлъчния мехур. При постоянна упорита работа чернодробните клетки нямат време да се възстановят. Всичко това може да доведе до проблеми с черния дроб и нарушаване на нормалното му функциониране.

Следователно, основната цел на диета е да помогне на тялото да се адаптира към нов начин на живот без цигари, да прочисти и възстанови вътрешните органи.


Много хора се страхуват да откажат цигарите, защото смятат, че могат да се оправят. Понякога наистина теглото може леко да се увеличи след пълно отхвърляне на цигарите, но това най-вероятно може да се случи по две причини (но не за всички и не винаги):

- Метаболизмът постепенно се нормализира и тялото се възстановява.
- Човек, който се откаже от пушенето, сега заменя свободното си време от „пушене на дим“ със „закуски“.

За да помогнете на тялото си доколкото е възможно, трябва да консумирате колкото се може повече зеленчуци и плодове, богати на антиоксиданти - витамини и минерали. Антиоксидантите спомагат за неутрализирането на частиците от свободните радикали и укрепват защитните сили на организма.

Растителните фибри, съдържащи се в растенията, ще помогнат за премахването на химичните токсини и токсини от различно естество от тялото.

Също така трябва да пиете колкото се може повече вода през целия ден. Това може да бъде обикновена питейна преварена вода, минерална, медицинска трапезна вода (все още). Водата ще помогне за промиване на бъбреците и премахване на водоразтворимите токсини и ще намали вискозитета на кръвта. Дневната надбавка за здрав човек (без проблеми с отделителната система) е около осем до десет чаши вода.

Полезно е да добавяте млечни продукти и пълномаслено мляко към ежедневното меню (също така свързва добре токсините и насърчава извеждането им от тялото).

Като лека закуска е по-добре да държите пресни плодове под ръка; за тези със сладък зъб можете да се поглезите малко със сушени плодове.

Необходимо е да се следи приема на калории. За добрия ефект от диета срещу цигари е по-добре напълно да се откажете от „празни“ калории: пица, торта, пайове, хлебни и сладкиши, шоколад и други сладкиши.

Храната трябва да бъде възможно най-проста, със средна и ниска масленост. Количеството животински мазнини е рязко ограничено (наденица, свинска мас, варено свинско месо, филе, гърди и др.), Но растителните масла ще бъдат много полезни (но и в ограничени количества).

Спортът играе важна роля. През лятото това може да бъде разходка на чист въздух, колоездене или някакви игри на открито.
Противопоказания за диета: бременност, период на кърмене, период на активен растеж и развитие (особено при деца и юноши).

Приблизително меню за диета срещу цигари за един ден


Преди закуска: чаша (200 ml) чиста или минерална вода.
Първа закуска: обезмаслено мляко с овесени ядки (можете да вземете мюсли от няколко зърнени храни), порция 300 ml, слаб зелен чай с бергамот (250 ml).
Втора закуска: пълнозърнест хляб, един среден портокал.
Снак: един среден морков.
Обяд: варени пилешки гърди (200 грама), зеленчукова салата (спанак, зеле, краставици, моркови), подправена с лимонов сок и лъжица зехтин (250 грама), сок от ябълка и слива (250 мл).
Следобедна закуска:три малки сушени банана, пълнозърнест хляб, един морков, половин голяма чушка, зелен чай с лимон (250 мл).
Вечеря: печена сьомга (250 грама), варен зелен фасул (150 грама), сок от праскова (250 мл).
Преди лягане: кефир със средна масленост (1%) (250 ml).

Подобна диета може да се спазва в продължение на няколко седмици, променяйки състава на храната и поддържайки размера на порцията малък. След стабилизиране на теглото калориите могат леко да се увеличат, докато са все така физически активни.


related

новини 8511788581378305440

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item