stoineff

Как Порто стигна до четвъртфиналите на Шампионска Лига този сезон?

 



Отбора на Порто е втория най-успешен клуб в историята на португалския футбол. Драконите имат дозина спечелени трофеи в своята история, включително 29 титли от висшата лига на Португалия, 17 Купи на страната и рекордните 22 победи в Суперкупата на Португалия. Но освен редицата титли на местно ниво, през последните 2 десетилетия Порто показва класа и на европейската сцена. 

След онзи паметен за драконите успех в Шампионска Лига през сезон 2003/2004, когато те бяха водени от гениалния Жозе Мауриньио, португалския клуб показва постоянство и много добра игра в най-комерсиалния европейски клубен турнир по футбол. Така например те достигнаха до четвъртфиналите на турнира през сезон 2018/2019, като въпреки, че те загубиха от бъдещия шампион Ливърпул, трябва да се отбележи, че преди това драконите отстраниха коравия тим на Рома. И след провала на тима да влезе в групите на ШЛ през сезон 2019/2020, сега изглежда, че те отново се намират във възход. 

През настоящата кампания на най-престижния турнир на стария континент отбора воден от Серхио Консейсао показва голяма зрялост в турнира, като отбора записа някои отлични резултати. Жребия на турнира отреди на Порто да играе в Група C, където бяха още отборите на Манчестър Сити, Олимпиакос и Марсилия. Естествено, имайки предвид опита на португалците в турнира те бяха считани за предварителни фаворити за първите две места в групата. И все пак, старта на драконите в тази група бе далеч от идеален за португалския шампион. 

В откриващия двубой за Група C драконите загубиха с 1:3, като гост на Манчестър Сити, но въпреки това поражение португалския тим показа характер, побеждавайки Олимпиакос с 2:0 на Ещадио до Драгао. След това португалския гранд постигна две безпроблемни победи над френския тим Марсилия, съответно с 3:0, като домакин и 2:0, като гост. Това вероятно показва, защо според конкретните коефициенти за залагане за шампион на Шампионска Лига през сезон 2020/2021, Порто присъства в дадените залози за победител преди старта на четвъртфиналите, като коефициента на драконите за краен успех е 34.00.

 

И така, след 4 изиграни кръга тима на Порто се намираше в идеална позиция за атака на първото място в групата, въпреки, че драконите не успяха да победят Ман Сити на Ещадио до Драгао (0:0). Но след успех, като гост над Олимпиакос с 2:0 в заключителния мач в тази група, Порто успя да си осигури второто място в Група C с актив от 13 точки или с цели 10 повече от Марсилия и Олимпиакос, които завършиха с по само 3 точки на своите сметки. След това страхотно постижение обаче тима на Порто трябваше да се изправи срещу един от фаворитите в турнира - Ювентус. 

Но въпреки всички предварителни прогнози Порто успя да победи Юве с 2:1 в първия мач игран в Португалия, което остави цялата интрига за мача реванш. Все пак, задачата пред Кристиано Роналдо и компания изглеждаше повече от преодолима, макар че до самия край на редовното време резултата насред Ювентус Стейдиъм бе 2:1. В крайна сметка обаче Порто нанесе своя съкрушителен удар чрез Серхио Оливейра в 115-тата минута от добавеното време. 

По този начин отбора воден от Серхио Консейсао си осигури място на четвъртфиналите, където отбора трябва да премери сили с английския гранд Челси.



related

Спорт 1714979584343556199

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item