stoineff

Кава кава - естествена билка с обещаващи успокояващи свойства

 

Какво е кава?

Кава  (кава-кава или опияняващ пипер) е растение с дълга история на използване в голямо разнообразие от церемонии на народите на Океания. Традиционната напитка се приготвя от корени от кава чрез накисване в студена вода. Консумацията на кава обикновено има изразен релаксиращ ефект, без интоксикация или халюцинации, въпреки че при прекомерна употреба може да се появи повръщане или главоболие. Традиционните начини за консумация на това растение остават популярни в Океания и до днес.



Лечебните свойства на кавата

Успокояващ ефект

Кава съдържа вещества, известни като кавалактони. Въпреки че в момента нямаме пълно разбиране за естеството на този ефект, изглежда, че кавата изпълнява специфичен набор от действия, които обясняват релаксиращите ефекти на растението.

Подобно на други традиционни успокоителни като  валериана ,  пасифлора ,  лавандула  и  маточина , кавата действа и върху  гама-аминомаслената киселина (GABA),  добре познат невротрансмитер. GABA е основният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система, който забавя мозъчната дейност. Въпреки че кавалактоните се свързват много слабо с GABA рецепторите, изглежда, че подобряват свързващите способности на други молекули много добре. Чрез засилване на свързването на тези молекули, кавалактоните изглежда повишават активността на GABA.

Въпреки това, за разлика от други обичайни успокоителни, кавата може също да повлияе на зависими от напрежение натриеви канали (VNCs). PZNAs са канали, открити в клетъчните мембрани и играят важна роля във функционирането на нервната система. Електрическите сигнали преминават през нервите, когато натриевите канали са отворени, произвеждайки нервен импулс. Кавалактоните могат да блокират натриевите канали, намалявайки цялостната активност на мозъка и нервната система. Този ефект, съчетан с повишено свързване с GABA рецепторите, вероятно обяснява успокояващия ефект на кава напитките.

Противовъзпалително и антикоагулантно действие

Ранните изследвания през 60-те години на миналия век първоначално показват изразен противовъзпалителен ефект на това растение. Проучване показва намаляване на възпалението с консумацията на кава при излагане на различни вещества и ултравиолетова радиация.

Тумор некрозис фактор-алфа (TNF-алфа) е основна възпалителна сигнална молекула. При няколко автоимунни заболявания стандартното медикаментозно лечение включва потискане на активността на TNF-алфа. Някои кавалактони в кава могат да инхибират TNF-алфа. Ендотоксините са вещества, намиращи се във външната мембрана на грам-отрицателните бактерии, които значително увеличават възпалението. При мишки, изложени на смъртоносна доза ендотоксин, кава помага за справяне с обикновено фаталния възпалителен отговор.

Този противовъзпалителен ефект се проявява и в способността да се намали вероятността от съсирване на кръвта в резултат на възпаление. Това изглежда се дължи на потискане на възпалителните механизми, медиирани от арахидонова киселина, мазнина, стимулираща възпалението.

По-добър сън

Лечението на тревожно разстройство често помага за справяне с безсънието и обратно. Въпреки че има изключения, като  мелатонин , който трябва да се използва само за лечение на проблеми със съня, повечето естествени средства за лечение на тревожност и безсъние са взаимозаменяеми. За лечение на проблеми със съня се използват стандартни лекарства, които често се предписват на хора с тревожно разстройство.

Затова не трябва да е изненада, че редица клинични проучвания за ефектите на кава върху подобряването на съня са доказали, че тази билка е ефективна. Предварително проучване на кава и валериана за лечение на безсъние, предизвикано от стрес, показва благоприятни ефекти и с двете билки. Нивата на стрес и безсъние бяха намалени с добавки от кава и  валериана .

Ефектът на кава върху нарушенията на съня при тревожно разстройство е оценен в двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване. Изследователите открили, че приемането на кава за период от 4 седмици подобрява съня и намалява тревожността. Голямо проучване, използващо уеб ресурси, установи, че кавата не е много по-добра от плацебо при лечение на безсъние, въпреки че това може да се дължи на много високия процент на успех на лечението с плацебо. Както кава, така и плацебо успяха да намалят тежестта на безсънието почти наполовина в хода на проучването.


Необходими са допълнителни изследвания, за да се оценят напълно ефектите на кава върху безсънието. 
Въпреки това, въпреки че признава, че кавата има силни способности срещу тревожност в публикувани изследвания, е възможно кавата да облекчи някои от симптомите при поне подгрупа от пациенти с нарушен сън.


Изучаване на ефекта на кава върху нивата на тревожност при хората

Изследванията за ползите от  кава  за справяне с тревожността при хората изглежда показват доста холистични резултати. Първите препоръки за терапевтичната употреба на това растение за лечение на тревожност се появяват преди повече от 100 години и се основават на примери за традиционна употреба.

Едно от първите двойно-слепи проучвания е проведено в Германия през 1991 г. Авторите на изследването откриват значително намаляване на нивата на тревожност още една седмица след започване на добавката и симптомите продължават да се подобряват в продължение на един месец. Агентът се понася много добре от участниците и не предизвиква никакви нежелани реакции. Едно по-голямо проучване от 1997 г. продължи цели 25 седмици и установи много ползи, заедно с минимални странични ефекти.

Авторите на отделно, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване оценяват прехода от стандартното лекарство, бензодиазепини, използвани за лечение на тревожно разстройство, към кава, което се използва като алтернатива. Те стигнаха до заключението, че кавата е по-ефективна, добре се понася и по-добре се справя с тревожността.

Въпреки че едно малко проучване за употребата на кава за лечение на общо тревожно разстройство не показва забележимо подобрение, плацебо отговорът е много забележим. Участниците с тревожно разстройство реагираха добре на кава, както и хората, получавали плацебо. Отделно малко проучване при жени в постменопауза показа, че приемът на кава в продължение на един месец облекчава симптомите на тревожност, а след три месеца резултатите са още по-добри. Едни от най-любопитните бяха резултатите от проучване с използване на уеб ресурси, според което ефектът от приема на това растение е минимален.

Голямо проучване, използващо по-ниска доза, равна на половината от стандартното количество кавалактони, също показва категорични резултати при лечението на невротична тревожност. Въпреки това, когато се използва по-ниска доза, ефектът е по-слабо изразен в сравнение с предишни проучвания. Малко по-късно проучване се опита да оцени използването на малки дози кава за лечение на различни тревожни състояния. Дори и с малки дози, лечението все още е ефективно за намаляване на тревожността и не предизвиква странични ефекти.

Въпреки че има редица отрицателни проучвания, рецензиите като цяло подкрепят, че кавата може да намали разстройството и един автор отбеляза, че кавата има „безкомпромисни седативни ефекти“. Въпреки необходимостта от допълнителни изследвания, последните оценки показват, че кавата има обещаващ анти-тревожен потенциал и може да се използва като удобна опция за краткосрочно лечение на тревожно разстройство за 4-8 седмици.

Безопасност и токсичност

Всяко обсъждане на медицинската употреба на  кава  трябва да включва обсъждане на нейната безопасност. Въпреки че традиционната употреба на кава не е свързана с възможно увреждане на черния дроб, са докладвани редки случаи на увреждане на черния дроб, чернодробна недостатъчност и дори смърт от поглъщането на някои екстракти от кава. Въпреки че тези данни будят безпокойство, трябва да се разбере, че такива случаи са редки, много по-рядко срещани случаи на чернодробна токсичност в резултат на употребата на стандартни лекарства като антибиотици, антиконвулсанти и противовъзпалителни средства (НСПВС).

Световната здравна организация оцени данните за случаи на хепатотоксичност през 2008 г. Има 93 съобщени случая на хепатотоксичност, като само 8 от тях най-вероятно могат да бъдат причинени от приема на кава, а в 53 случая кавата е призната като възможна, но не и единствена причина.

По време на оценката на случаите беше отбелязано, че пиенето на алкохол по време на приема на кава може да причини увреждане на черния дроб. Всеки, който приема кава, се препоръчва да се въздържа от пиене на алкохолни напитки по едно и също време.

Възможно е също така лекарствата, които са причинили проблемите, да са произведени по различен начин от традиционния метод и с използване на растителни видове, които не са предназначени за консумация от човека. Традиционният начин за консумация на това растение е накисването на корените на "благородната" кава в студена вода.

Добра кава и двудневна кава

Случаите на хепатотоксичност могат също да бъдат свързани с промяна в вида на отглежданата и изнасяна кава. Благородната кава се използва в традиционни церемонии и отнема четири години, за да расте, преди да бъде прибрана. За съжаление, поради голямото търсене, един от основните износители на екстракт от кава започна да изучава други видове кава, отглеждани на остров Вануату, който е специализиран в търговското производство на кава.

След химичен анализ експертите на износителя стигнаха до извода, че "двудневната" кава расте много по-бързо и съдържа повече кавалактони. Този вид кава беше забранен за износ като продукт за консумация от човека и никога не се използва в традиционните церемонии. Тази забрана обаче била пренебрегната и растението започнало да се използва за производство на екстракти от кава. Малко след това се появяват първите случаи на хепатотоксичност.

Клиничните изследвания на кава, които са доказали безопасността и ефективността на това растение, са използвали алкохолни екстракти от благородна кава в почти всички случаи. Всички 14 114 участници в клиничните изпитвания, които са получавали продукти от кава, не са имали никакви признаци на хепатотоксичност. Изследванията като цяло потвърждават безопасността и добрата поносимост на кава. Независимо от всичко по-горе, за допълнителна безопасност, хората с известни чернодробни проблеми трябва да избягват да ядат кава продукти. Също така при никакви обстоятелства не трябва да се превишава препоръчителната доза.

заключения

Кава  е зашеметяваща билка с дълга история на безопасни традиционни употреби. Изследванията показват забележителна ефикасност за намаляване на нивата на тревожност, въпреки че се препоръчва само краткосрочна употреба. С правилните растителни видове и правилна обработка, кавата е ефективна.

Въпреки че случаите на хепатотоксичност са доста редки, информацията в медицинската литература свързва такива случаи с употребата на видове двудневна кава под формата на ацетонови екстракти, които са забранени за износ и човешка употреба. Както при другите билкови продукти, закупуването на билкови продукти от надеждни производители е важно за минимизиране на рисковете.

related

новини 2776090171695702328

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item