stoineff

ПОПУЛЯРНИ ВЪПРОСИ ЗА ТЕГЛОТО И КАК ДА ЗАПАЗИМ МУСКУЛНА МАСА

 Можем ли да виним инсулина за увеличаване на теглото?


Панкреасът секретира инсулин и той започва да обикаля тялото в кръвния поток, като се свързва с инсулиновите рецептори на клетките ни и подпомага абсорбирането на хранителни вещества от кръвта.

След като тялото ви приключи с храносмилането, нивата на инсулин се връщат към нормалните.

Сега, като се върнем към въпроса: защо не можем да виним инсулина за увеличаване на мазнините? Инсулинът просто върши своята работа - отключва клетките, за да могат хранителните вещества да влязат в тях.

За да използваме аналогия: Да виним инсулина за наднорменото си тегло е все едно шефът ни да ни уволни, за това, че сме правили това, за което сме били наети.

Ако ядете твърде много калории, тогава тялото няма друг избор, освен да съхранява излишната енергия, за да може да я използва по-късно. Ако обаче хронично преяждате, тогава съхранената енергия никога не се използва и тялото ви продължава да съхранява повече и повече енергия, което води до излишък на мазнини.



 

Вярно ли е, че ако съм в голям калориен дефицит, тялото ми ще влезе в “икономичен режим” (starvation mode) и няма да губя подкожни мазнини, защото то ще се опитва да ги запази на всяка цена?

 

Икономичният режим на тялото е нещо много интересно, защото, макар и това твърдение да не е напълно правилно, също не е и напълно неправилно.

Правилната част - когато намалите калориите (и по-точно, когато започнете да сваляте килограми) има известно забавяне на скоростта на метаболизма.

Неправилната част - абсурдно е да вярвате, че щом намалите драстично калориите, тялото ви решава да ви прецака и влиза във фантомна зона на паралелно измерение, където законите на термодинамиката престават да съществуват. Това, че в тази зона загубата на мазнини е невъзможно и това, че в тази зона може да напълнеете с абсурдно нисък прием на калории са измислици.

Какво всъщност се случва? Когато започнете да губите телесни мазнини (и тегло) вие буквално ставате по-малки. Това означава, че тялото ви не изисква толкова калории, за да ви поддържа живи (сравнено с тези, от които е имало нужда преди). Този процес се нарича адаптивна термогенеза и както подсказва името, метаболизмът се е приспособил към по-ниските енергийни нужди на новата ви по-лека “версия”.

Ако искате да запазите най-много мускулна маса докато сваляте килограми, нашият съвет е следният:

 

Фокусирайте се върху две неща:


№1: Задължително следете протеините си и си набавяйте достатъчно (ок. 2гр. на килограм). Ако сте 75кг., трябва да консумирате поне 150гр. протеин/ден.
За да улесните процеса ви съветваме да суплементирате с протеини на прах.


№2: Придържайте се към програма с прогресивно натоварване дори и когато сте в дефицит (постепенното увеличаване на стреса върху тялото по време на тренировъчни упражнения). 

 

Тази статия е изготвена от Pompai.com – уебсайтът, който ви предлага висококачествени хранителни добавки за спорт и здраве на атрактивни цени придружени с постоянни промоционални оферти.

 




related

спортни стоки 3797019358823707097

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item