stoineff

Американски учени са създали първата карта на Антарктида, която напълно отразява на движението на ледниците



НЮ ЙОРК, август 19. / ИТАР-ТАСС /. Американски учени от Университета на Калифорния, с помощта на НАСА създадоха първата карта на Антарктида, която напълно отразява посоката и скоростта на движение на ледниците.

За карта на учените използват милиардите на фотографии от европейски, японски и канадски сателити, направени в различни точки в орбиталните координати. Това помага да се избегне получаване на картата на облаците, отблясъците от слънчева светлина или всякакви други предмети, или природни явления, които могат да попречат за улавянето на движението на ледниците. С технологичната база на екипа от експерти на НАСА събра всичко в едно изображение. В резултат на това те успяха да предадат най-точно формата и скоростта на ледникови образувания, включително слабо изследваните източни части на Антарктика, която район 77 процента от сушата на континента.
Учените били изненадани да открият непозната преди това ледникова ивица, която пресича континента от изток на запад и е с площ от около 14 милиона кв. км.
Експертите подчертават, че проекта е извършен, за да предскаже движението на лед на южния континент на Земята, както и да помогне да се разбере как това ще се отрази промяната на климата на планетата. След топенето на ледовете в Антарктида и сблъска им с морското равнище.

related

Технологии 6986114442329946617

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item