stoineff

Интервю на Йорданка Фандъкова в предаването на ТВ7 "Добро утро, България"


Йорданка Фандъкова, кмет на София, в предаването на ТВ7 "Добро утро, България".

Водещ: Добро утро. Ще говорим за кучешката война, която избухна в София, с кмета на града Йорданка Фандъкова. Един 20-годишен проблем накрая стигна в ситуация тя да трябва да го разрешава. Добро утро!

Йорданка Фандъкова: Добро утро!

Водещ: Голяма драма се вдигна, голям шум. Да започнем с последните новини, които от вчера съществуват. Заместник-кметицата Мария Бояджийска няма да си подава оставката или по-скоро тя я подаде, вие не я приехте, заради кампанията.

Йорданка Фандъкова: Тя я подаде, но нека да кажем, че все пак този проблем, както и вие казахте, е от 20 години и съществува. И за съжаление трябваше да си отиде един човек, за да може да стане ясно, че решението на този проблем минава през по-строги мерки и комплексен подход – нещо, което ние твърдим от много време, промяна на нормативна уредба. Аз се радвам, че онзи ден министър Мирослав Найденов най-накрая подписа промените в наредбата, така че да можем да изградим при облекчени условия, без да даваме милиони левове, да изградим приюти от отворен тип...

Водещ: А защо се бавеше той толкова дълго време?

Йорданка Фандъкова: ... и да приберем тези глутници и тези агресивни кучета. Аз не мога а отговоря.

Водещ: Защото Найденов беше шеф на „Екоравновесие”, доколкото си спомням, преди да стане министър. Беше кучкар номер едно на София, така да го кажем.

Йорданка Фандъкова: Така е. В последните години наистина се дадоха прекалено много права на хора, които се обявяват за защитници на животните, но според мен голяма част от тях са криворазбрани защитници на животните, защото да защитаваш животните не противоречи на това в края на краищата да защитаваш хората. Затова сега вече имаме възможност да построим повече приюти. Ние започнахме още от вчера работа по това, веднага след като наредбата е факт, да приберем глутниците, да приберем кучетата. Искаме законови промени. Аз съм категорична, и видях от социологически проучвания снощи, че 86% от хората подкрепят облекчаването на условията за определяне на агресивност. Агресивност трябва да се определя от хората, които разбират, т.е. от ветеринарните лекари.

Водещ: А не от екоактивистите.

Йорданка Фандъкова: Агресивните кучета трябва да бъдат приспивани. Това е европейска норма, тя е залегнала и в българското законодателство. И това нещо ще позволи да не се осиновяват агресивни кучета. Това зловещо милосърдие да искаш да осиновиш, а след това вероятно и да пуснеш на улицата агресивно куче...

Водещ: Да поговорим повече по този проблем. Сега, „Телеграф” са изкарали две дами, едната от които се казва Надя Станчева, и нейна колежка. Едната е осиновила 250 кучета, другата 114. Честно казано, ни се опитвахме да ги издирим какви са тези жени, с какво се занимават. Сега, те са дали някакво обяснение, не знам къде, може би през Фейсбук, че ги изнасят за чужбина със самолети, с влакове, че не ги пускат на улицата. Защо така ги пазите тези хора? Защо тези хора сега не са на ваше място да дават обяснения?

Йорданка Фандъкова: Пази ги законът, пази ги нормативната уредба. Голяма част от тях са т.нар. надзорници. Аз настоявам тази мярка в закона да падне...

Водещ: Ама кучетата ги няма. Взели са ги кучетата, няма ги кучетата.

Йорданка Фандъкова: И след това трудно се контролира. Затова и вчера имахме цял ден доста сериозни проблеми с две представителки на германска фондация, дошли специално, за да осиновят кучета в България. Аз нямам нищо против, напротив...

Водещ: Да си ги вземат!

Йорданка Фандъкова: ... аз искам да стимулирам осиновяването на кучета, вземането им вкъщи, гледането им при домашни условия с всички отговорности на стопанина и собственика. Но ние направихме така, че да установим самоличността на тези дами, да се спазят всички процедури и си навлякохме отново гнева на много хора, защото се приема, че ние пречим на осиновяването. Ние искаме всичко да става по ред, по закон, да има начин за контрол.

Водещ: Говорим за осиновяване, което може да изпраща кучетата обратно на улицата. Ние не знаем сега къде са отишли тези осиновени кучета – дали са заминали за чужбина, дали не са върнати обратно на улицата.

Йорданка Фандъкова: Точно така. И затова аз още онзи ден, когато бяха прибрани кучета от района на столично училище и след това един господин беше дошъл да ги вземе под надзор – тази странна мярка, разпоредих да се направи проверка веднага на следващия ден къде са тези кучета. Трудно се намират, защото те са под надзор, те са на улицата.

Водещ: Той ги е пуснал. Пуснал ги е под надзор.

Йорданка Фандъкова: Те са на улицата и това го позволява законът. След това, когато стане нещо, разбира се, че отговорността е моя, отговорността е на общината и съвсем основателно хората търсят тази отговорност от нас. Но искам да подчертая и следващата много важна мярка – контрол върху собствениците. Ние миналата година приехме наредбата за домашните кучета. Там ясно и категорично са разписани условията, при които се гледат кучета. Преди два дни беше ухапано младо момиче пред общината. Тогава, разбира се, всички приеха, че то е ухапано от улично куче, която спокойно можеше да се случи в тази ситуация.

Водещ: Така беше експониран случаят в медиите.

Йорданка Фандъкова: Но се оказа, че това е домашно куче, пуснато да се разхожда на свобода.

Водещ: Временно. Не е просто освободено от дома, а то така си ги пуска стопанинът.

Йорданка Фандъкова: Просто да се разходи.

Водещ: Пред общината да се разходи.

Йорданка Фандъкова: Разбира се, обяснението, доколкото ми казаха колегите, е било, че то е избягало от вкъщи. Но ето това е отговорност на собствениците. Нашата работа е да приберем агресивните кучета, да приберем глутниците и да прибираме всички кучета в приютите, агресивните кучета да бъдат установявани и приспивани. Продължаваме и програмата за кастрация, но и контрол върху домашните кучета.

Водещ: Това хората, което пишат сега във Фейсбук, е, че искат крути мерки на място. Като се появи глутница, веднага те да ви звъннат по телефона и да се изпрати екип да ги прибере. И вече в някакъв срок разумен да се евтаназират агресивните и останалите да се прибират по приютите.

Йорданка Фандъкова: Това е. Това са и мерките, за които ние наистина от месеци настояваме, още повече, че миналата година предложихме на Общинския съвет програмата, която не беше приета. Сега вече се надявам, че всички мерки, които сме предлагали, ще бъдат приети, за да можем наистина да си свършим работата. Аз съм категорична, че това е проблем номер едно, приоритет номер едно в нашата работа и лично ще работя за това в следващите месеци и година да има видим резултат по този въпрос.

Водещ: При добра воля това нещо може да бъде решено до месец-два, нали?

Йорданка Фандъкова: Трябва ни, обаче, подкрепа. Трябва ни подкрепата на обществото, трябва ни подкрепата на медиите, за да не трябва всеки път при всеки такъв повод като вчерашния, с т.нар. осиновяване, да трябва се обясняват и да работят под натиск. Искам да ви кажа, че екипите на „Екоравновесие” са следени непрекъснато, в което няма нищо лошо. Аз предпочитам.

Водещ: От екозащитниците.

Йорданка Фандъкова: Но да не им се пречи на работата. И по този повод трудно намираме хора. Аз съм възложила максимално увеличаване на екипите, но за съжаление желаещите не са много.

Водещ: Това искат и хората. Това пишат те във Фейсбук – че искат крути мерки на място, екипи да отиват и да ги прибират.

Йорданка Фандъкова: Това, което, ако м позволите накрая само да кажа, вчера чух ветеринарните лекари, които имат желание да се включат в този процес и да кажат, че това е и нашето желание. Така че аз съм убедена, че с ветеринарните лекари заедно можем да работим. Ние вече обявихме пилотен проект в района „Надежда”. Кметът на района обявява конкурс, за да избере клиниките, ветеринарните, които да поемат кастрацията и тя да се извършва при строг контрол с поставяне на чип, по който да може да се види след това кастрираното куче, което роди, къде е кастрирано, в което клиника, и съответно да се носи отговорност.

Водещ: А до момента какъв беше законодателният проблем, който беше създаден от вашия предшественик? Доколкото разбирам, много висока е била летвата на кучешките приюти, с много специални условия за самите кучета.

Йорданка Фандъкова: Това е закон, който е приет при предишното правителство 2008 година. В наредбата, която пък е одобрена от министъра на земеделието, наистина се поставяха такива изисквания за приюти, че те бяха като луксозни хотели – с изисквания за температури, с... Пак ще кажа, за 500 кучета стойността щеше да бъде над 6 млн. лв. И аз бях категорична, че няма да дам такива при.

Водещ: Сега къде правите? В „Кремиковци” ли ще има по-обикновен приют за кучета?

Йорданка Фандъкова: Да, в „Кремиковци” имаме проект, който финализираме, сега остойностяваме, за да можем в скоро време да го изградим.

Водещ: Ще има ли достъп до тези хора, които осиновяват кучета? Вие работите с тях. Би трябвало... Не знам, знаете ли ги тези хора къде се намират, продължават ли да осиновяват.

Йорданка Фандъкова: Докато законът позволява, разбира се, ще продължат, пак казвам, за да не бъркаме надзора с осиновяването. Осиновени кучета, строг контрол. И аз разчитам наистина на медиите. Ще направим всичко възможно да ви съдействаме за това.

Водещ: Възможно ли е да има злоупотреби при осиновяването? Защото явно е при надзора, че има, защото вие дадохте пример с човек, който е станал надзорник на кучета, а кучетата ги няма.

Йорданка Фандъкова: Във всяка дейност е възможно да има злоупотреби.

Водещ: И при осиновяването.

Йорданка Фандъкова: Затова трябва да има строгия контрол както от нас, така и от обществото и от медиите.

Водещ: Аз лично не вярвам, че 250 кучета са заминали за Германия или аз Холандия и по този начин, по който те го описват – със самолети, с автобуси, въобще с всякакви транспортни средства. Колко са бездомните кучета в София, имате ли представа?
Йорданка Фандъкова: По данните от преброяването от миналата година, това е последното преброяване, са над 9200. Аз нееднократно съм казвала, че докато има едно куче, което е по улиците и особено агресивно, този проблем ще съществува и е проблем. Така че според мен реалистично е да очакваме в следващите две години едно чувствително намаляване ако работим ежедневно, ако работим сериозно и ако имаме подкрепата. Без подкрепата няма да можем да се справим.

Водещ: Имате ли информация дали няма приходящи кучета от околни общини, които емигрират по чисто, как да го кажа, икономически причини? Просто няма препитание.

Йорданка Фандъкова: По-скоро имаме информацията, че има и то много такива кучета. Обаждат ни се и хора и от организациите за защита на животните. Бяха изнесени такива данни. Особено в крайните квартали. Неслучайно извършва се кастрация, и ние обикновено се съмняваме в нея, но голяма част от глутниците от кучета особено в крайните квартали, изобщо не са кастрирани, което означава, че те са приходящи.

Водещ: Аз мога да ви дам моята интерпретация, защото съм от краен квартал. Ние сме близо до Околовръстното шосе и, според мен, нощем там с камионетки ги докарват кучетата ваши колеги - според мен това го правят кметове на общини, които просто ги хвърлят там и те идват и ние ги храним. Ние примерно също имаме глутница пред нас, която трябва да я храним, защото ако не ги храним, те нападат.

Йорданка Фандъкова: Те ще станат агресивни, разбира се.
Водещ: Да, стават агресивни. А да не говоря, че и още нещо, според мен циганите също идват с кучета около себе си. Не знам как се движат точно, не знам точно ромската миграция как е, но специално в крайните квартали – „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина”, това е катун и глутница.

Йорданка Фандъкова: Това за съжаление е така. Аз затова от години настоявам да има и национална програма за справяне с този проблем с кучетата. Категорична съм, че ние трябва да си свършим работата. Но ако само една община, един град го направим съвсем естествено е, че няма да бъде ефективно. Много от общините вече работят сериозно. Някои имат и сериозни успех. Но много общини изобщо не са започнали да работят...

Водещ: Има опасност, ако вие почнете да се справяте с проблема, миграцията на кучета да се увеличи, защото за съседни общини това ще е по-лесният въпрос.

Йорданка Фандъкова: Съвсем естествено, а кучетата отиват там, където има хора, където има храна.

Водещ: Нормално.

Йорданка Фандъкова: Така че този процес може да спре само с общи мерки в цялата страна.

Водещ: Сега току-що ми казват колегите, че те дори са се научили да пресичат светофарите на зелено. Не знам те нямаха ли чернобяло виждане, но пешеходни пътеки пресичали, светофари. Те са се социализирали. За жалост, обаче, ядат хора.

Йорданка Фандъкова: Кучетата са интелигентни животни, всички знаем. И аз искам за пореден път да подчертая, че аз обичам животните, обичам кучетата и имам куче вкъщи и почти винаги сме имали и сме се грижили за куче. Но категорична съм, че не може да има улично куче, което да бъде безконтролно и да се води, че е собственост на някого. Кучетата са или улични и общината трябва да се справи с този проблем, или домашни и собствениците да носят категорична отговорност за тях.

Водещ: Ще има ли някакви мерки за циганските катуни в крайните квартали? Ние показахме, мисля че вчера, ли беше, или по-предния ден. В „Студентски град” има катун, в „Малинова долина”, между „Студентски град” и какво беше там, пак то се води „Витоша”, имаше катун, който стоя цяла зима.

Йорданка Фандъкова: Това също е една почти неравна битка, която районните кметове...

Водещ: Те са абсолютно незаконно там, защото нито земята е законна, нито има регистрация.

Йорданка Фандъкова: Специално кметът на „Студентски”, даже няколко репортажа е имало, когато прави всички усилия, маха един катун, разбира се с подкрепата на полицията, с всички мерки, които трябва да се вземат. След няколко месеца той се появява на други място. И това е една гоненица, която правят колегите и полагат големи усилия, но на този етап резултатът не е добър.

Водещ: За „Студентски град” един въпрос да ви задам, понеже тук ще бъде министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той нареди проверка. Сега ще видим какви са резултатите от тази проверка. Ще има ли някакво развитие на ситуацията в „Студентски град”? една библиотека и хиляди кръчми.

Йорданка Фандъкова: Аз за пореден път пак ще кажа, по този въпрос още преди три години ясно казахме, че общината направи своите проверки къде са тези заведения, за които се казва, че са много и това е така. Оказа се, че част от тези заведения са всъщност в помещения, собственост на университетите. Аз смятам, първо, че трябва да има по-добър ред в общежитията, защото общежитието е място за подготовка на студентите и, който не спазва реда, той има правото и възможността да излезе на свободен наем. А от друга страна като първа стъпка университетите не трябва да правят дискотека в тяхната собственост, а библиотеки.

Водещ: Имаше и такива случаи. Ние ги заловихме, да, как в сграда на университета се прави дискотека или кръчма, да речем.

Йорданка Фандъкова: Най-малкото заведение, в което се продава алкохол.

Водещ: Така или иначе на „Студентски град” само името му е „Студентски”.

Йорданка Фандъкова: Това отдавна е така и аз съм съгласна с министър Игнатов, че всъщност това е един квартал на София...

Водещ: Опции за прехвърлянето на „Студентски град” някъде в рамките на София? Да се построи нов?

Йорданка Фандъкова: Това е по-скоро една добра мечта. Това е огромни средства, огромна инвестиция, която на този етап едва ли може да...

Водещ: Само да завършим темата с кучетата. Кой все пак печели от този бизнес? Колко пари дава общината годишно за кучета?

Йорданка Фандъкова: Предишните години бюджетът на общинското предприятие „Екоравновесие” беше между 1,2-1,4 млн. лв. Тази година е 890 хил. В тези средства влизат заплатите – около 230 хил., на служителите и на хората, които работят в предприятието. Останалите средства са съответно за изхранване на кучетата в приютите, за медикаменти, за чипове, за гориво за тези автомобили, които прибират кучетата. Аз съм категорично поела ангажимента, всеки месец общинското предприятие ще дава брифинг, за да запознава журналистите, а чрез тях и обществото какви разходи точно са направени за месеца, каква дейност е извършена. Защото това, което липсваше досега на общината и на общинското предприятие, това е комуникация и обществен контрол. Така че искам хората да виждат къде точно отиват тези средства, за да не се спекулира с десетки милиони, даже и за стотици чух.

Водещ: А откъде идват другите пари? От европейски проекти ли?
Йорданка Фандъкова: Аз не мога да кажа различните неправителствени организации как се финансират.

Водещ: Фондации?

Йорданка Фандъкова: Мога да кажа, че в общинския приют в Горни Богров, където работи неправителствена организация и стопанисва приюта, там работят прекрасни млади хора. Те се грижат добре за кучетата и всъщност правят и истински осиновявания. Там общината поема медикаментите, материалите, а фондацията си осигурява доброволци и вероятно средства за останалите дейности.

Следваща



related

Интервю 4001000587529637984

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item