stoineff

Интервю с Татяна Дончева (продължение)

Виж началото на интервюто

Водеща: Промените в Наказателния кодекс, които се готвят, в тях има доста спорни неща, които биха могли да ...

Татяна Дончева: Да, Наказателният кодекс е такъв закон. В момента върви законът за отнемане на имуществото. Той е рисков закон. При всички случаи, каквито решения да изберете, вече при наличието на една законодателна практика, която върви ...

Водеща: Не само това. Той е рисков, защото хората могат да се уплашат и да започнат да теглят парите от банките и тогава какво се случва?

Татяна Дончева: И от това е рисков, и от решенията е рисков, и от това, да се плъзнеш по популизма, че трябва на богатите непременно да им вземем всичко, защото то непременно е нечестно спечелено. Има много тънки места, много е важно да се чуват гледните точки, много е важно да се чуват експертите в парламента, доколкото такива са останали, защото те имат един сериозен опит. Умение за работа с парламентарните експерти е много важно. Сегашното мнозинство прояви много груба недалновидност да смятат, че всички хора, които са останали от предишните парламента, са обезателно враждебни и трябва да бъдат отстранени.

Водеща: Добре, добър знак ли в този смисъл е за парламентаризма, за да приключим с парламентаризма, защото имаме доста въпроси за интервюто, което дадохте на Валерия Велева, добър знак за парламентаризма ли е, според вас, това, което направи настоящият български президент – първо консултации с партиите и след това отиде в парламента, за да обясни какво е имало в тези консултации и до какви идеи е стигнал? Това добър знак ли е?

Татяна Дончева: Добър знак е. Но като някакъв парламентарист три мандата, бих предложила още по-сериозни неща. Наближава времето, когато трябва да се пипа конституцията и тя трябва да се пипа много издълбоко и не позволява, това не може да стане в рамките на Велико Народно събрание, в което нито можете да знаете какво парламентарно съотношение ще има, нито как ще ви изглеждат решенията. Ние трябва да премахнем от конституцията Великото Народно събрание, да го премахнем като фигура, за да можем в течение на няколко легислатури да сложим една конституционна комисия, при която политическите сили да започнат да пипат много по-дълбоко конституцията сфера по сфера, глава по глава.

Водеща: Това идеите на „Движение 21” ли са?

Татяна Дончева: Да.

Водещ: Вие сте лидер на „Движение 21”, всъщност какво стана с движението, излизате ли от БСП, тръгвате ли по собствен път или ще се опитвате да коригирате левицата?
Водеща: И понеже бях предизвикана за лидерските неща, кои ключови фигури са още в това движение, защото фигурите наистина са много важни, но когато само една фигура, само ръководителят се чува, неизбежно ще го наречем лидерско движение това?

Татяна Дончева: Идеята на „Движение 21” е да се направи мрежа в рамките на обществото, която да позволи да се изтикат на ключовите позиции, не ви говоря само за лидерските нива горе, а на ключовите позиции в различните сфери, в различните общини, неформалните лидери, хората, които имат лидерски качества и качества за взимане на управленски и политическия решения, които не могат да го направят през традиционните партии, заради подхода на тези партии, да ги мачкат и отстраняват.

Водещ: А трябва да правите това в БСП?
Татяна Дончева: Но това нещо, за да бъде трансформирано в политическа формация, участваща на изборите, се изисква преди всичко много финансов ресурс. Този финансов ресурс не е наличен, поради което аз, като човек, който познава кухнята, не си позволявам на този етап да представям движението като участник в следващите избори, макар че би могъл да стане и такъв, поради тази причина.

Водеща: Добре, но поне в БСП можете тази мрежа да я развивате и да лобирате?

Татяна Дончева: Аз не искам да я развивам в рамките на БСП, защото знам кадровия потенциал на БСП.

Водещ: Вчера казахте – 30-35-годишни хора има в БСП, които чакат. Всички си говорим за Станишев и Първанов, ако това, което казвате, е вярно и ако хората в БСП го споделят, не са ли Станишев и Първанов политическа тапа за това поколение?

Татяна Дончева: Са. Да се разберем, те са тапа, не поради това, че са с лоши намерения, не поради това, че няма да ви декларират, че са готови да дадат път. Те са тапа, поради начина, по който в последните 10 години са събирали хора около себе си, са взимали решения и са давали едни или други насоки на политическата ...

Водещ: Реалният избор, обаче е Станишев-Първанов.

Водеща: Както каза един приятел, това не прилича ли на Иван Грозни иска да убие сина си, битката между Първанов и Станишев?

Татяна Дончева: Изобщо не ме интересува Иван Грозни и сина му в какви отношения са и какви лични житейски перспективи имат извън партията.

Водещ: Но ви интересува левицата?

Водеща: Това със сигурност никого не го интересува.

Татяна Дончева: Извън партията. Не, тях ги интересува и някакви техни кръгове ги интересува, извън БСП. Мъча се, тъй като все пак 12 години да посветиш от съзнателния си живот на него е една голяма инвестиция на усилия, на труд, на мозък, на всичко. На мен не ми е безразлично как се развиват нещата, не ми е безразличен и българският политически живот, защото обстоятелството, че България изтика мутри на върха на политиката и това позволи цяла мрежа от мутри да овладеят на практика ключовите сфери на държавата, за мен е много тревожен факт.

Водещ: За днешното ли правителство говорите?

Татяна Дончева: Да, за днешното говоря. Ние нямаме решения на този въпрос и наличната политическа система с тези сили не ни ги дава.

Водеща: Добре, в този смисъл време ли му беше на този спор в БСП?

Водещ: Г-н Първанов, помага ли на процеса на мутризация на българската политика?

Татяна Дончева: Отзад напред да започнем с последните ви три въпроса. Когато вие имате налични играчи в политическата система, които не вдъхват никакво доверие, а това бяха БСП към състоянието й 2009-2011 г., ДСБ в състоянието му 2009-2011 г., СДС и т.н. Вие какво предлагате на българския гражданин? Какво като дошъл Първанов и казал – абе, тук не става нещо, аз нещо мога да направя. Дали може или не е друг въпрос. Дали го харесваме или не е друг въпрос, дали му вменяваме едни вини в последните му 10 години, е друг въпрос.

Водеща: Ама харесвате ли го в крайна сметка, кой от двамата повече харесвате?

Татяна Дончева: Моето отношение към Първанов и Станишев е известно.

Водещ: Нека да го кажем.

Татяна Дончева: Момент, момент. Вие питате Иван Грозни убил ли сина си и сега ли му било времето. Извинявайте, БСП е в състоянието на националния отбор по футбол, а вие ми говорите, че Боби Михайлов и един, който искал да сменя Боби Михайлов, сега ли им било времето. Ама ние сме вече след Андора, след Коморските острови. Добре, при положение, че БСП е слаб отбор, слаб отбор, поради играчите, които са в него, поради сегашното им състояние, не поради миналото.

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item