stoineff

Еуфорията по монетата 175 години от раждането на Христо Ботев. Възраждане на българскта нумизматика, или простотия и спекулации

На днешния ден преди 175 години в гр. Калофер е роден един от най-видните наши възрожденци. Поет, будител и революционер Ботев умира едва на 28 годишна възраст. След нова година започха да бушуват много страсти около неговото име. Сагата се разви покрай един филм и една възпоменателна монета, които трябваше да отбележат 175 години от раждането на Христо Ботев.

Началото бе поставено с бурна критика и вълна от възмущение. На 2 януари, понеделник, от 20:30 ч. по БНТ 1 стартира телевизионната премиера на игралния филм „Ботев“. Социалните мрежи бяха засипани от хейт. Стигна се до спорове русофил, или русофоб е бил поета. А повечето от коментиращите дори не бяха чували стих от него.

На 3 януари пък пред касите на БНБ се образуваха опашки, които напомниха Жан Виденовата зима. Много хора си задаваха въпроси какви са тези луди хора и за какво се редят. Отговорът: "Сребърна възпоменателна монета „175 години от рождението на Христо Ботев“ с номинална стойност 10 лева." Определената цена от БНБ е 114 лв. Идеята е монетата да бъде пусната именно за годишнината от рождението на поета. За всеки нумизмат по една монета.

Браво! Чудесни инициативи. До тук с добрите намерения. Филма ще го оставим на критиците, а тук ще продължим с опашките пред касите на БНБ. 




Колекционери, нумизмати, шмекери, търговци и такива, които са от вчера сутринта. 


Още на пръв поглед се срещат няколко типа чакащи - колекционери, нумизмати, шмекери, търговци и такива, които са от вчера сутринта. 

Колекционерите правят списъци, които шмекерите се опитват да пренаредят като вкарат свои, хора, които да купят монета, която да продадат на шмекерите. Шмекерите пък използват всякакви варианти да купят 100 - 200 - 300 броя монети (след като има ограничение да купят една), да преподадат на търговците, които да продадат на колекционерите, които не успеят да се ориентират в тази каша.) Кой не би се объркал в тази какафония. Някои хора се редят с дни, а други купуват и препродават монетата с лика на Ботев на двойни и тройни цени още пред касите. Чисти 100 - 200 лв. за няколко часа редене.



Търпение: Монети има за колекционерите

По - старите нумизмати в опашката се усмихват и чакат с усмивки и леко раздразнение. Знаят, че шмекерите са изнесли още монети и без да се наредят.  Знаят, че малките шмекерчета ги пререждат и след това ще опитат да им продадат по-скъпо монетата. Знаят обаче, че тиража е 5000  и ще има една и за тях. 
Знаят, че могат да чакат. 
Знаят, че вместо да платят 350 лв. сега за Ботев могат да купят други монети от серията "Българско възраждане - 10 лева Евлоги и Христо Георгиеви, или 10 лева „200 години от рождението на Г. С. Раковски“, които са с доста по-нисък тираж (3000) и почти на половин цена (около 170 лева). 



Следващата монета от поредицата "Българско Възраждане" - Найден Геров.

Знаят, че и повечето малки шмекерчета не могат да дочетат информацията до тук, а дории и да я прочетат няма как да я анализират и разберат. Защото нумизматиката е наука, а не търговия спекулация. 






related

новини 4223308013330589

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item