stoineff

„Кланица за чародеи” - традиционните жанрове, съществуващи в нов тип роман

В началото на април стартира проектът „Български издател”, който включва в себе си откриването и издаването на талантливи български автори, насърчаването им и представянето на книгите им пред широката публика. През май започна и турнето на отличените по проекта български книги.

Сред десетте заглавия е и „Кланица за чародеи” на Стефан Кръстев - Цефулес, познат на читателите на „Интервю” с книгите „Български кървав кючек” и „Ням свят”. „Кланица за чародеи” е следващо стъпало в творчеството на Цефулес, роман, събрал много от традиционните жанрове – хорър, трилър, фентъзи, антиутопия и др., в един нов тип роман.

Премиерата на „Кланица за чародеи” ще се бъде на 13.05.2015 г. от 18:30 часа в читалище „Николай Хайтов” в София. Книгата ще има представяния на 26 май от 17:30 в регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен, на 13 юни в Пловдив, както и в други градове в страната.

„Кланица за чародеи” - традиционните жанрове, съществуващи в нов тип роман

„Кланица за чародеи” в най-общи линии е роман за страдащите и отхвърлените от обществото, за страховете и борбата им за оцеляване; за любовта, страстта и надеждата, за които е жадна човешката душа дори на прага на смъртта. Книгата поставя читателя в плен на ирационалните сили, които движат и довеждат до абсурд съвремието ни.

Хорър, описващ съвсем реални гледки от съвсем истински случаи: от мизерията в диспансерите за психично болни, до бездомниците от ъндърграунда, организираната престъпност и нишките, с които е свързана с официалната власт.

Тези теми са познати и многократно развивани, сполучливо и не толкова от началото на прехода до днес, но авторът е подходил нестандартно, за да достигне до една незасегната до днес тяхна същина.

Фабулата е проследена през фантастичната и магическо реалистичната сетивност на ексцентрични, луди за социалната маса личности, страдащи или твърде творчески души, твърде влюбени или по-добре познаващи природата от всички нас.
Приказното и най-сурово реалистичното се сливат в една друга паралелна реалност, може би по-истинска от нашата, в която по-ярко се вижда истината - такава, каквато е, с титаничните сблъсъци между доброто и злото в човешката душа.

Остър сюжет, в който има всичко: теории на конспирацията, шпионаж, вилнеещи гангстерски тузове, серийни убийци – психопати, кучета и жени гладиатори, намеси от космоса и митологиите... Но в центъра е обикновеният човек и неговото място във войната между всички тези колоси.

В книгата за пръв път е въведен фантастичният термин „спирито – роботи”, който с времето най-вероятно ще бъде заимстван в много други книги и от много други автори, но въпреки цялата смесица между дарк фентъзи, хорър, трилър, магически реализъм, психологическа фантастика, антиутопия, става въпрос за реални човешки съдби, а всичко, описано в нея, се случва и днес.

related

София 2789397047354753282

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item